Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Līdz ar 50. gadadienu kopš cilvēku pirmās nolaišanās uz Zemes pavadoņa Mēness 1969. gadā Ķīnas valsts kontrolētajā angļu valodas medijā "Global Times" publicēta kosmosa izpētes eksperta spekulācija par to, kad ko līdzīgu varētu atkārtot Austrumu lielvalsts.

Kosmosa izpētei veltīta žurnāla galvenais redaktors Vangs Janans norādījis, ka Ķīna tehniski būs gatava cilvēku vadītai misijai uz Mēnesi līdz 2035. gadam. Turklāt pēc pētnieka domām Ķīna būs spējīga ne tikai nosēdināt uz debesu ķermeņa cilvēkus, bet arī atstāt ko vairāk par "NASA simbolisko pēdas nospiedumu" – pastāvīgu Mēness bāzi zinātniskiem mērķiem.

Šādas sākotnējās bāzes mērķi ietver izpēti, vai iespējams veidot pastāvīgu ciematu pētniekiem, kuri piedalās ilgtermiņa projektos. Cits virziens varētu būt Mēness kā atbalsta bāzes veidošanu tālākas kosmiskās telpas izpētei.

Spekulācijas par ķīniešu plāniem uz Zemes pavadoņa aizvien skaļāk izskanējušas kopš šī gada 3. janvāra. Gada sākumā Ķīna uz Mēness no Zemes neredzamajā pusē nosēdināja zondi "Chang'e-4" (attēlā).

Pēdējās dienās vēsturiskajai dienai, kad ASV astronauti izkāpa uz Mēness, Ķīnas sociālajos tīklos pievērsta īpaša uzmanība. Daudzi izteikuši cerības uz Ķīnas pašas kosmiskajām ambīcijām paredzamā nākotnē.

Šī gada martā arī ASV viceprezidents paziņoja, ka NASA nākamo piecu gadu laikā ar jebkādiem līdzekļiem jāatgriež astronauti uz Mēness virsmas. "Global Times" pieļauj, ka Maika Pensa paziņojums bijusi tieša atbilde ķīniešu kosmosa iekarošanas centieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!