Foto: Reuters/Scanpix

Ķīnā no janvāra līdz augustam notikuši 232 ar ķīmisko rūpniecību saistīti negadījumi, kuros gājuši bojā 199 cilvēki un 400 ievainoti, liecina trešdien publiskots vides aizsardzības organizācija "Greenpeace" pētījums.

Organizācija uzsvēra, ka Ķīnai nepieciešams radikāli pārskatīt veidu, kādā tā vada savu ķīmisko rūpniecību, kas pašreiz ir "atbaidoši maz regulēta".

"Valdībai steidzami jārīkojas, lai (..) nodrošinātu strādnieku un iedzīvotāju drošību un aizsargātu ģeoloģiski svarīgus apgabalus valstī," norādīja "Greenpeace" pārstāvis.

Saskaņā ar sabiedrībai pieejamajiem datiem no 2010. gada un 2011. gada vairums no Ķīnas 33 625 ķīmiskajām rūpnīcām atrodas blīvi apdzīvotos piekrastes reģionos valsts austrumos.

Eksperti uzskata, ka Ķīnas 2011. gadā publicētie noteikumi, kas regulē bīstamo ķimikāliju iepirkšanu, ražošanu, uzglabāšanu un atbrīvošanos no tām, ir neadekvāti un tos nepieciešams padarīt ievērojami stingrākus.

Pagājušajā gadā vairākos sprādzienos ķimikāliju noliktavās Tiaņdzjiņā gāja bojā 165 cilvēki. Valdība paziņoja, ka bīstamās vielas tur uzglabātas nelegāli.

Saistībā ar šo traģēdiju varasiestādes aizturēja 49 cilvēkus, tostarp ostas un darba drošības amatpersonas. Apsūdzības tika izvirzītas arī uzņēmuma, kam noliktavas piederēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!