Lielākā daļa pasaulē saražoto elektronisko atkritumu, galvenokārt veci datori, nonāk Ķīnā, radot nopietnu kaitējumu iedzīvotāju veselībai un videi, pirmdien ziņo Ķīnas plašsaziņas līdzekļi.
Āzijas valstīs katru gadu ieved apmēram 80 procentus pasaulē saražoto elektronisko atkritumu, un 90 procenti no tiem nonāk Ķīnā, vēsta aģentūra "Sjiņhua".

Sākumā elektroniskos atkritumus masveidā ieveda Ķīnas Guandunas provincē, taču tagad arī desmitiem citu provinču ir kļuvušas par lietošanai nederīgo elektroiekārtu izgāztuvēm.

"Sjiņhua", atsaucoties uz vides aktīvistiem, ziņo, ka 80 procenti bērnu Guandunas provincē slimo ar elpceļu un ādas slimībām, kam par iemeslu ir veco elektronikas iekārtu radītais piesārņojums.

Dažās attīstītajās valstīs joprojām ir atļauts eksportēt elektroniskos atkritumus, tāpēc datoru un citu elektroiekārtu ražotāji nav motivēti savākt un pārstrādāt vecos datorus.

Tomēr pēdējā laikā parādījušās pazīmes, kas liecina par situācijas uzlabojumu šajā jomā.

Eiropas Savienībā (ES) ir sagatavoti likumi, lai pieprasītu ES valstu datorražotājiem ņemt vērā veco datoru utilizācijas izdevumus, aprēķinos ražošanas izmaksas. Eiropas Savienībā datoru ražošanā ir aizliegts lietot videi kaitīgus materiālus.

Arī Ķīna sākusi izstrādāt likumprojektu, kas regulēs elektronisko iekārtu savākšanu un pārstrādi Ķīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!