Foto: AFP/Scanpix
Divi cilvēki pašaizdedzinājušies Cjinhai provincē Ķīnas rietumos, protestējot pret Ķīnas valdīšanu Tibetā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Viens no tibetiešiem aizdedzināšanās rezultātā miris, vēsta aģentūra "Siņhua". 

Divi jaunie cilvēki sākumā esot nesuši Tibetas karogus – Tibetas neatkarības kustības simbolus, vēsta cilvēktiesību aizstāvji. 

Jau vēstīts, ka kopš 2011. gada pašaizdedzinājušies ir vairāk nekā 30 tibetiešu – lielākoties jauni mūki un mūķenes. Pārsvarā šie gadījumi notikuši etnisko tibetiešu apdzīvotās teritorijās ārpus Tibetas.

Ķīnas valdība pašaizdedzināšanās atbalstīšanā un separātisma veicināšanā vaino Tibetas garīgo līderi trimdā Dalailamu, kurš šīs apsūdzības noliedz. Tibetas trimdas valdība un tās līderis apgalvo, ka protesti ir sekas Ķīnas kontrolei un reliģiskajām represijām pār Tibetu.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu dalailama bija spiests bēgt no Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja Tibetas valdību trimdā. Dalailama uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!