Foto: AP/Scanpix

Ķīna piektdien lika valsts mikroblogu kompānijām izveidot mehānismus nepatiesas informācijas aizvākšanai, kas ir varasiestāžu kārtējais solis tīmekļa kontroles pastiprināšanai.

Ķīnas Kibertelpas pārvalde paziņoja, ka tviterim līdzīgas mikroblogu platformas ir ļāvušas izplatīties pornogrāfiskam, vulgāram un krāpnieciskam saturam.

Papildu šāda satura aizvākšanai kompānijām arī vismaz sešus mēnešus jāsaglabā lietotāju ierakstu kopijas.

"Mikroblogu pakalpojumu sniedzējiem ir jāspēlē aktīvāka loma, veicinot ekonomisko attīstību un kalpojot vispārējai sabiedrībai sociālisma pamatvērtību sekmēšanā," norādīja pārvalde.

Paziņojumā tomēr nav konkretizēts, kādus jaunus mehānismus vajadzētu iekļaut.

Ķīna cieši kontrolē internetu ar cenzūras sistēmu, kas zināma kā "Lielais ugunsmūris", un cieši uzrauga sociālo mediju tīklus, meklējot sensitīvu saturu.

Kopš 2000. gada spēkā esošie noteikumi nosaka, ka tīmekļa vietnes ir atbildīgas par to, lai to platformās "visa informācija būtu likumīga".

Ķīnā vadošā mikroblogu vietne "Sina Weibo" jau izmanto automātisku skenēšanas sistēmu un cenzoru komandas, lai izņemtu nepiemērotu saturu, tomēr tā neatklāj, cik darbinieki iesaistīti šajās aktivitātēs.

Populārā ziņu apkopojuma lietotne "Jinri Toutiao" janvārī paziņoja, ka pieņems darbā vēl 2000 "satura recenzentu" pēc tam, kad varasiestādes to decembrī uz 24 stundām slēdza, vainojot lietotni par noteikumu pārkāpšanu.

Pērnā gada jūnijā spēkā stājās jauni noteikumi, kas liek tiešsaistes platformām saņemt licenci ziņu vai komentāru publicēšanai par valdību, ekonomiku, bruņotajiem spēkiem, ārpolitiku un sociālajiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!