Ķīnas amatpersonas ir pavēlējušas evakuēt aptuveni 100 000 cilvēku no pilsētas valsts dienvidu daļā, jo stipru lietusgāžu dēļ no krastiem ir izgājusi upe, un plūdos un zemes nogruvumos jau gājuši bojā vairāk nekā 44 iedzīvotāji, informē ārvalstu mediji.
Otrdienas vakarā Sjijanas upē, kas plūst gar ielejā izvietoto Udžou pilsētu, ūdens līmenis bija paaugstinājies par astoņiem metriem virs pieļaujamā.

Brīdinājumi par evakuāciju tika izlīmēti pie māju sienām un tika iedarbinātas ārkārtas gadījumu sirēnas, tāpēc iedzīvotāji sāka steigā kravāt mantas, lai dotos uz kādu drošāku vietu, raksta Reuters.

Pašlaik lielas Ķīnas dienvidu daļas teritorijas ir briesmās, tāpēc premjerministrs Veņs Dzjabao aicina pašvaldības izvērst cīņu pret plūdiem, kas ik vasaru Ķīnā nogalina simtiem iedzīvotāju un nodara miljoniem juaņu lielus zaudējumus, izpostot sējumus un sagraujot mājas.

Šī mēneša sākumā plūdi sagrāva kādu skolu, nogalinot 117 cilvēkus, 105 no bojā gājušajiem ir bērni.

Plūdos Guansji provincē dzīvības zaudējuši 24 cilvēki, bet vēl 23 tiek uzskatīti par pazudušiem bez vēsts. Šeit no savām mājvietām ir evakuēti vairāk nekā 330 000 cilvēku, radīti 1,67 miljardi juaņu (114 miljoni latu) lieli zaudējumi, izpostīti 328 000 hektāri sējumu un sagrautas vairāk nekā 20 000 māju.

Amatpersonas ziņo, ka Sjijanas upe, kuras ūdens līmenis pieauga par desmit centimetriem stundā, savu augstāko līmeni sasniegs trešdien.

Citās provincēs spēcīgo lietusgāžu dēļ notikuši zemes nogruvumi un nosprostota dzelzceļa un auto satiksme.

Pašlaik lietus ir lijis jau vairākas nedēļas, un ir pats vasaras viesuļvētru sezonas vidus, kad vētras plosa Dienvidķīnas jūru un izraisa plūdus un citas dabas katastrofas Ķīnas dienvidu daļā.

Savukārt valsts ziemeļos iedzīvotājus ir nomocījuši karstuma viļņi, un galvaspilsētā Pekinā termometra stabiņš sasniedzis par 40 grādu atzīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!