Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Kristofers Vrejs izteicies, ka Ķīnas valdības spiegošanas un zādzības darbības rada "lielākos ilgtermiņa draudus" Savienoto Valstu nākotnei.

Vrejs norādīja, ka Pekina ir sākusi vērsties pret ārzemēs dzīvojošajiem Ķīnas pilsoņiem, piespiežot viņus atgriezties, kā arī mēģina traucēt ASV pētījumus par jauno koronavīrusu, raksta britu raidsabiedrība BBC. Viņš arī izteicās, ka Ķīna cenšas kļūt par pasaules vienīgo lielvaru.

"Tagad esam sasnieguši stadiju, kurā FIB uzsāk jaunu ar Ķīnu saistītu pretizlūkošanas lietu ik pēc desmit stundām," klāstīja FIB direktors, piebilstot: "No teju 5000 šobrīd aktīvām pretizlūkošanas lietām, gandrīz puse ir saistītas ar Ķīnu."

FIB direktors arī stāstīja par Ķīnas valdības izveidotu programmu "Fox Hunt", kuras ietvaros notiek vēršanās pret Ķīnas pilsoņiem ārvalstīs, kurus Pekina uzskata par apdraudējumu. "Mēs runājam par politiskajiem sāncenšiem, disidentiem un kritiķiem, kuri vēlas atmaskot cilvēktiesību pārkāpumus Ķīnā," komunistiskās valsts programmas potenciālos upurus aprakstīja Vrejs.

Šobrīd ASV-Ķīnas attiecības uzskatāmas par ļoti sarežģītām. Vašingtona kritizējusi Pekinu jaunā koronavīrusa pandēmijas kontekstā un šonedēļ valsts sekretārs Maiks Pompeo pat norādīja, ka ASV apsver aizliegt "Tik Tok" un citas Ķīnas uzņēmumu mobilās lietotnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!