Foto: AP/Scanpix
Siņdzjanas Uiguru autonomajā apgabalā Ķīnas rietumos sprādzienos gājuši bojā seši cilvēki, bet vēl sešus nošāvuši policisti, sestdien paziņojušas varasiestādes.

Šķiet, ka vardarbība Sjiņhe un Aksu prefektūrās ir saistīta ar trim sprādzieniem, kas šajā apkārtnē notika jau piektdienas vakarā un prasīja trīs cilvēku dzīvības.

Tomēr nav zināms, vai trīs iepriekšējās dienas upuri ir ieskaitīti 12 bojāgājušajos, par kuriem paziņots sestdien.

Vietējo varasiestāžu uzturētā tīmekļa ziņu vietne "Tianshan" vēsta, ka pūlis sācis policiju apmētāt ar spridzekļiem un ka kārtības sargi nogalinājuši sešus uzbrucējus, bet seši cilvēki gājuši bojā, "patrādājot noziegumus". Vēl piecas personas tikušas aizturētas.

Sjiņhe atrodas pie robežas ar Kirgizstānu un to pamatā apdzīvo islāmticīgie uiguri.

"Tianshan" jau piektdienas vakarā ziņoja, ka trijos sprādzieno prefektūrā nogalināti trīs cilvēki, bet divi guvuši ievainojumus.

Viena no personām gāja bojā pēc sprādzieniem, kas izpostīja frizētavu un kādu tirgotavu, bet abi pārējie atradās automašīnā, kuru paši uzspridzenāja, kad to ielenca policisti.

Gadiem ilgi uiguru apdzīvoto reģionu ik pa brīdim satricina vardarbīgi incidenti, vietējiem islāmticīgajiem iedzīvotājiem cīnoties pret kulturālo apspiešanu un ķīniešu imigrāciju.

Taču pēdējo mēnešu laikā sadursmes kļuvušas biežākas. Kā ziņo vietējie mediji, tajās parasti iesaistīti ar nažiem un spridzekļiem bruņoti vīri.
Pekina vardarbībā vaino reliģiskos ekstrēmistus un separātistus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!