Foto: EPA/Scanpix/LETA

Viens no Ķīnas vecākajiem bruņoto spēku ģenerāļiem izteicies, ka Āzijas lielvalsts uzbruktu Taivānai, ja tas būtu vienīgais veids, kā apturēt salas centienus kļūt par neatkarīgu valsti, raksta aģentūra "Reuters".

"Ja tiek zaudēta mierīgas atkalapvienošanās iespēja, tautas bruņotie spēki (..) veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai apņēmīgi sagrautu visus separātistu plānus vai darbības," izteicās Lī Zučengs, kurš ir Ķīnas bruņoto spēku Apvienotā štāba departamenta priekšnieks un Centrālās militārās komisijas loceklis.

"Mēs nesolām atteikties no spēka izmantošanas un paturam iespēju veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai stabilizētu un kontrolētu situāciju Taivānas jūras šaurumā," viņš piebilda.

Lai gan Ķīna nekad nav izslēgusi spēka pielietošanu, lai pakļautu Taivānu savai kontrolei, šādi publiski izteikti draudi no tik augsta ranga militārās nozares amatpersonas ir reta parādība, atzīmē medijs.

Savukārt Ķīnas Taivānas lietu biroja vadītājs Ļū Jiejī norādīja, ka "viena valsts, divas sistēmas" princips un "miermīlīga apvienošana" ir labākais veids, kā apvienot Ķīnu un Taivānu. Viņš arī piebilda, ka ārēju faktoru centieni iejaukties apvienošanas procesos būs nesekmīgi.

Ķīna Taivānu uzskata par neatņemamu tās sastāvdaļu un pēdējos gados aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām mēģina pārvilināt pēdējos Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Pekinu, ne Taipeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!