Ķīna un Taivāna parakstījusi vairākas nozīmīgas vienošanās tirdzniecības un transporta sakaru uzlabošanai abu valstu starpā, otrdien ziņo BBC.
Saskaņā ar jaunajiem līgumiem, turpmāk tiks trīskāršots pasažieru aviopārvadājumu skaits abu valstu starpā, kā arī tiks atļauti kravu pārvadājumi starp Taivānas un Ķīnas ostām: tiešo pasažieru avioreisu skaits tiks palielināts no 36 līdz 108 un tos varēs veikt katru dienu, nevis četrreiz nedēļā, kā arī tiks atļauti privāto lidmašīnu lidojumi. Tiks ieviesti tieši, ar nodokļiem neapliekami kravu pārvadājumi starp 11 Taivānas un 63 Ķīnas ostām. Tāpat vienošanās paredz pasta sakaru un pārtikas drošības uzlabošanu.

Vienošanās parakstītas Taivānā, augstākās par sakariem ar šo salu atbildīgās Ķīnas amatpersonas vizītes laikā.

Līdz šim domstarpības abu valstu starpā kavēja tiešu avio un jūras līniju izveidošanu starp Taivānu un kontinentālo Ķīnu, kas uzskata šo salu par separātisku provinci. Kopš 1949. gada Taivānai ir atsevišķa valdība un tās suverenitāti ir atzinušas vairākas pasaules valstis. Tiesa, pēdējā laikā vērojama attiecību uzlabošanās Taivānas un Ķīnas Tautas republikas starpā, kas gan ir izraisījusi nelielus taivāniešu nacionālistu protestus, kas satuvināšanos ar Ķīnu uzskata par "pārdošanos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!