Foto: Reuters/Scanpix
Ķīnas Vides ministrija nākusi klajā ar piecu gadu plānu, lai cīnītos pret gaisa piesārņojumu, vēsta portāls "Telegraph".

"Pēdējos gados toksisks un bīstams ķīmiskais piesārņojums izraisījis daudzas vides katastrofas, apgrūtinot dzeramā ūdens apgādi, un pat izraisot smagas veselības un sociālās problēmas, piemēram, "vēža ciematus"," rakstīts piecu gadu plānā.

Ekologi jau kādu laiku mēģina vērst pasaules un Ķīnas uzmanību uz to, ka Ķīnā ir vairāki simti vietu, kur risks ar vēža saslimšanu ir ļoti augsts. Saslimšanu izraisa augsnes, ūdens un gaisa augstais piesārņojuma līmenis.

Ķīnas galvenie ekologi jau ir atzinīgi novērtējuši valdības soli, uzsverot, ka tas liecina par pozitīvu attīstību, jo pirms tam vides problēmas atstātas otrajā plānā vai pat noliegtas.

Piecu gadu plānā ir ierobežota 58 ķīmisku vielu izmantošana.

"Plānā norādīts, ka Ķīna saskaras ar nopietno situāciju attiecībā uz ķīmiskā piesārņojuma kontroli. Ķīnas uzņēmumos nepietiekami veic piesārņojuma riska kontroli, ka arī trūkst sistemātiskas politikas, kā ierobežot toksiskas un bīstamas ķīmiskās vielas," vēsta Ķīnas valsts ziņu aģentūra "Xinhua".

Ķīnā saslimšana ar vēzi ir ļoti izplatīta, teju katrs ceturtais Ķīnas iedzīvotājs mirst no šīs slimības. Saslimšana ar vēzi ir attīstījusies līdz ar Ķīnas ekonomisko izrāvienu, vēsta portāls.

Ķīnā no vēža nomiruši par 80 % cilvēkiem vairāk, nekā tas tikai konstatēts pirms 30 gadiem.

Eksperti paredz, ka saslimstība ar plaušu vēzi Ķīnā tikai augs, ne tikai gaisa piesārņojuma dēļ, bet arī tāpēc, ka Ķīnas iedzīvotāju starpā ļoti daudzi cieš no smēķēšanas atkarības.

Kopš janvāra, kad Pekinā un citās lielās Ķīnas pilsētas bija konstatējams toksisks smogs, Ķīnas politikas dienaskārtībā parādījās jautājums par gaisa piesārņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!