Ķīna sākot ar nākošo gadu gatavojas izveidot kukuļdevēju melno sarakstu, tādējādi īstenojot jaunus pasākumus cīņā pret korupciju, - atsaucoties uz valsts prokuratūras ziņojumu, ceturtdien informē Ķīnas laikraksts "China Daily".
Šajā sarakstā tiks apkopota informācija par tām personām, kas kopš 1997.gada ir devušas vai piedāvājušas kukuļus. Kukuļdevēju saraksts būs pieejams arī sabiedrībai.

Šādi pasākumi tiek ieviesti, sekojot vairākās Ķīnas provincēs pagājušajā gadā uzsāktajam pilotprojektam, kas aizliedza celtniecības nozares uzņēmējiem iesaistīties jaunos projektos, ja viņu vārds ir ticis iekļauts kukuļdevēju sarakstos.

Maksimālais piemērojamais sods par kukuļu ņemšanu Ķīnā ir nāvessods, savukārt par kukuļu došanu vai piedāvāšanu var tikt piemērots mūža ieslodzījums.

Pagājušajā gadā Ķīnas varas iestādes apsūdzības kukuļdošanā izvirzīja 1952 cilvēkiem, teikts prokuratūras ziņojumā.

Ķīnas amatpersonas ir atzinušas, ka korupcija valsī ir ļoti izplatīta parādība un nespēja šo problēmu atrisināt varētu novest arī pie Komunistiskās partijas sabrukuma.

Katru gadu Ķīnā tiek rīkoti tūkstošiem protesta akciju, jo iedzīvotāji protestē pret augstāko amatpersonu negodprātīgo rīcību, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, kas vēl vairāk palielina labklājības līmeņa atšķirības starp dažādiem sabiedrības slāņiem.

Tiek lēsts, ka turīgās Ķīnas dienvidu provinces Guandunas amatpersonas pēdējo piecu gadu laikā ir piesavinājušās vai neatbilstošiem mērķiem izlietojušas 11 miljardus dolāru (6,4 miljardus latu) valsts naudas.

Ķīnas valdības pārstāvjiem ir jāsniedz atskaite par tām saņemtajām dāvanām, kuru vērtība pārsniedz 50 juaņas (3,5 latus).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!