Šis ierosinājums ir izteikts, jo ANO nākamā gada laikā plāno pārtraukt savas palīdzības programmas Ķīnā.

Pēdējo 25 gadu laikā Pasaules Pārtikas programmas ietvaros palīdzību ir saņēmuši 35 miljoni ķīniešu, bet tagad ANO amatpersonas ir nolēmušas, ka Ķīnai šāda palīdzība vairs nav nepieciešama.

Tā ir zīme, ka Ķīnas ekonomiskā izaugsme pamazām maina valsts ietekmi pasaules līmenī, ziņo BBC.

“Ķīna ir palielinājusi spēju tikt galā ar savām iekšējām problēmām, tāpēc tai mūsu palīdzība vairs nav nepieciešama,” stāsta Džeimss Moriss, WFP izpilddirektors.

Moriss pašlaik atrodas Pekinā, un viņš gatavojas lūgt Ķīnas augstākajām amatpersonām palielināt savu ieguldījumu šīs palīdzības organizācijas darbā.

“Ķīnai ir nenovērtējama pieredze, kā sekmēt liela cilvēku skaita izkļūšanu no bada un nabadzības,” viņš stāsta.

“Ķīnai ir daudz, ko dot pārējai pasaulei – intelektuālais potenciāls, pieredze un ārkārtīgi daudz resursu. Ķīna ir viena no pasaules ietekmīgākajām valstīm, tāpēc mēs lūgsim to palielināt savu ieguldījumu bada un nabadzības apkarošanā.”

Taču patiesā situācija ir sarežģīta. Par spīti Ķīnas 9% lielajam ekonomiskās varenības pieaugumam, atšķirība starp dažādiem reģioniem ir ārkārtīgi liela. Oficiālā statistika liecina, ka to cilvēku skaits, kuri dzīvo pilnīgā nabadzībā, ir pēdējā gada laikā ievērojami palielinājies, un tas ir bijis vislielākais kritums pēdējo 25 gadu laikā.

Nabadzīgāko reģionu amatpersonas ir pārliecinātas, ka būs jālūdz palīdzība no citām starptautiskajām organizācijām, ja WFP pārtrauks pārtikas piegādi uz Ķīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!