Nejaušības dēļ kādā komunistiskās Ķīnas laikraksta privātsludinājumu daļā publicēts veltījums Tjaņaņmeņas slaktiņa upuru tuviniekiem, trešdien raksta Honkongas avīze "South China Morning Post".
Nelielajā sludinājumā Čendu pilsētas avīzes "Chengdu Evening News" 14.lappusē teikts: "Apliecinām cieņu 4.jūnija upuru stiprās gribas mātēm.'' Publicēšanai avīzē šo sludinājumu bija pieņēmusi kāda gados jauna avīzes darbiniece, kas par asiņainajiem notikumiem Tjaņaņmeņas laukumā 1989.gada 4.jūnijā neko nav zinājusi un nav arī atpazinusi "4.jūnija" simbolisko nozīmi.

Ķīnas varas iestādes jau sākušas izmeklēt, kā šis sludinājums varēja nonākt avīzē cenzoru nepamanīts.

Nepieredzējusī reklāmas nodaļas darbiniece šo sludinājumu pieņēmusi no kāda vīrieša. Kad viņa vēlējusies noskaidrot, ko šajā sludinājumā nozīmē 4.jūnijs, tad sludinājuma iesniedzējs viņai paskaidrojis, ka šajā datumā esot noticis nelaimes gadījums kādā kalnraktuvē.

"Šis atgadījums norāda, ka valdībai ir jāatzīst pagātnē notikušais," sludinājuma parādīšanos interpretē Honkongas avīze.

Komunistiskās Ķīnas medijos, internetā un drukātajos materiālos ir aizliegts pieminēt Tjaņaņmeņas slaktiņu, un daudz jauno ķīniešu par šo notikumu neko nezina.

Nav oficiāli apstiprināts bojā gājušo skaits Tjaņaņmeņas laukumā 1989.gada demonstrāciju laikā, tomēr vispārēji pieņemts, ka toreiz tika nogalināti vairāki simti, ja ne pat tūkstoši protestētāju, kad 4.jūnijā uz Tjaņaņmeņas laukumu pēc sešu nedēļu ilgām demokrātijas piekritēju demonstrācijām tika nosūtītas armijas vienības.

Slaktiņš Tjaņaņmeņas laukumā ir viens no "aizliegtajiem tematiem" Ķīnā. Valsts komunistu valdība noraida apsūdzības, ka demonstrāciju apspiešanas laikā būtu gājuši bojā daudz cilvēku, un uzsver, ka represijas bija nepieciešamas, lai Ķīnā nodrošinātu ekonomisko izaugsmi un stabilitāti.

Jau ziņots, ka šogad Ķīnā vienīgais publiskais Tjaņaņmeņas slaktiņa piemiņas pasākums 4.jūnijā notika Honkongā, kas ir autonomiju un demokrātiskās tradīcijas vēl saglabājusī Ķīnas pilsēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!