Foto: AFP/Scanpix

Ķīnas uzņēmumi, ieskaitot tos, kas saistīti ar Pekinu, nosūtījuši Krievijai 1000 triecienšautenes un citu aprīkojumu, ieskaitot dronu detaļas un bruņuvestes, atsaucoties uz tirdzniecības un muitas datiem, ziņo medijs "Politico".

Piegādes veiktas laika posmā no 2022. gada jūnija līdz decembrim, atspoguļots datu apkopotājā "Import Genius".

Pagājušā gada jūnijā Ķīnas Ziemeļu industriju grupas korporācija (NORINCO), kas ir viens no lielākajiem valsts sauszemes ieroču ražotājiem, Krievijas uzņēmumam "Tekhkrim" nosūtījis šaujamieročus. Uzņēmums "Tekhkrim" sadarbojoties ar Krievijas valdību un armiju.

"CQ-A" triecienšautenes modelētas pēc ASV ražotajiem "M16" modeļiem, bet klasificētas kā "civilie medību šaujamieroči". Šādu ieroču izmantošana novērota Ķīnā, Filipīnās, Dienvidsudānā un Paragvajā.

Krievija no Ķīnas saņēmusi arī 12 dronu rezerves daļu piegādes un vairāk nekā 12 tonnas bruņuvestu. Piegādes līdz Krievijai nogādātas pagājušā gada beigās caur Turciju.

Piegādēs neparādās informācija, ka Pekina pārdodot Kremlim ieročus lielā apjomā. Tomēr Ķīna apgādājot Krievijas uzņēmumus ar iepriekš neziņotiem gan militāriem, gan civiliem mērķiem izmantojamu aprīkojumu. Šobrīd nav zināms, vai Krievija šos ieročus izmanto karā pret Ukrainu.

Uzņēmums "DJI Technology" Krievijai nosūtījis dronu detaļas, ieskaitot baterijas un kameras. Piegādes Krievijā nokļuvušas caur Apvienotajiem Arābu Emirātiem pagājušā gada novembrī un decembrī.

Mēnešiem ilgi Krievija ir paļāvusies uz sabiedrotajām valstīm navigācijas aprīkojuma piegādēs, satelīta attēlu nodrošināšanai, transportlīdzekļu rezerves daļām un citam aprīkojumam, uzsver medijs.

Ķīnas vēstniecība Vašingtonā paziņojumā skaidroja, ka Pekina "ir apņēmusies veicināt miera sarunas Ukrainā". "Ķīna krīzi neradīja, tā nepiedalās krīzē un nav nodrošinājusi ieročus nevienai konfliktā iesaistītajai pusei," skaidroja vēstniecības pārstāvis Liu Penju.

"Delfi" iepriekš vēstīja, ka ASV un Eiropa brīdināja Pekinu par militārā atbalsta nodrošināšanu Krievijai. Pekina noraidījusi apgalvojumus, ka valstij būtu plāni militāri atbalstīt Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!