Kipra no 2007.gada līdz 2020.gada beigām nelegāli piešķīrusi pilsonību tūkstošiem cilvēku, kas nav Eiropas Savienības (ES) rezidenti, pirmdien pavēstīja īpašās izmeklēšanas komitejas vadītājs.

Ziņojums iesniegts prokuratūrai, kas lems par tālākajiem soļiem. Atbilstoši ziņojuma liecībām, shēmā iejaukti politiķi, advokāti, ierēdņi un garīdznieki.

Kopumā Kipras pilsonību nelegāli saņēmuši 3609 cilvēki. "Tie ir aptuveni 53% no 6779 gadījumiem, kas tika pārbaudīti," sacīja izmeklēšanas komitejas vadītājs Mirons Nikolats.

Izmeklēšana ilga deviņus mēnešus, un to veikt bija pieprasījusi ES.

Lai iegūtu pasi, kas ļauj brīvi ceļot pa visu ES, interesenti maksājuši no 2,5 miljoniem eiro. Shēma ienesusi 9,7 miljardus eiro, kas ES 2013.gada finanšu krīzē smagi skartajai valstij bija ļoti nepieciešami, sacīja Kipras prezidents Niks Anastasiads.

ES gadiem centusies darīt galu šādai praksei. Cita starpā arī Malta izpelnījusies nopēlumu. ES bažījas, ka pasu tirdzniecība var novest pie naudas atmazgāšanas, izvairīšanās no nodokļiem un korupcijas, kā arī vājināt nacionālo drošību.

Kipra šādu praksi izbeidza novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!