Kipras turku līderis Raufs Denktašs trešdien piedāvāja Kipras grieķiem priekšlikumu paketi, arī teritoriālās koncesijas, kas kalpotu par "katalizatoru" šīs sadalītās Vidusjūras salas galīgam noregulējumam.
Denktašs arī ierosināja atļaut brīvu pārvietošanos un normalizēt preču plūsmu starp abām pusēm, bet neprecizēja noteikumus.

Denktašs piedāvāja sešu punktu uzticības veidošanas plānu tikai divas nedēļas, pirms Kipras grieķi parakstīs dokumentus par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), kas var atstāt Kipras turkus izolācijā un sagraut arī pašas Turcijas cerības iestāties ES.

Denktašs teica, ka viņa seši priekšlikumi, kas izklāstīti vēstulē Kipras grieķu līderim Tasam Papadopulam, ietver atļauju Kipras grieķiem piekļūt Varošai - plašai Famagustas priekšpilsētai Kipras austrumu piekrastē.

"Es uzskatu, ka šī pakete varētu kalpot par katalizatoru abpusēji pieņemamam visaptverošam noregulējumam," preses konferencē paziņoja Denktašs.

Varošu turki pārņēma savā kontrolē 1974.gadā, kad Turcijas karaspēks iebruka salā, atbildot uz Kipras grieķu apvērsuma mēģinājumu, lai apvienotos ar Grieķiju. Varošas viesnīcas, mājas un veikali, kas lielākoties piederēja grieķiem, tagad veido "rēgu pilsētu", kas norobežota ar žogiem un aizaugusi ar krūmiem un kokiem. Varbūt, ka tā būs jāpārbūvē, bet tagad tā ir dramatisks Kipras sadalījuma vizuāls simbols.

Denktašs teica, ka ekonomiskās sankcijas pret Kipras turkiem ir jāatceļ un jāizveido divpusēja samierināšanās komiteja.

"Es viņam (Papadopulam) ierosināju dažas idejas, kas, manuprāt, varētu sākt dialoga un konsultāciju procesu, kurš novestu pie darba attiecību izveidošanās mūsu starpā," teica Denktašs. "Ar to jāsaprot, ka paketes pieņemšana un īstenošana nekaitēs abu pušu nostājām un neaizstās arī galīgo noregulējumu," preses konferencē teica Denktašs.

Viņš vēlas saņemt atbildi no Kipras grieķiem līdz 16.aprīlim, pirms tiks parakstīti protokoli par iestāšanos ES.

ANO mēģinājumi darīt galu gadu desmitiem ilgušajam Kipras sadalījumam un dot iespēju apvienotai salai iestāties ES pagājušajā mēnesī cieta neveiksmi, un daudzi tajā vainoja Denktaša nepiekāpību.

Turcijas premjerministrs Tajips Erdogans šonedēļ izteicās, ka viņš vēlētos panākt vienošanos Kipras jautājumā, taču daži konservatīvie Turcijā uzskata, ka tā noregulējums apdraudēs Turcijas nacionālās intereses.

Turcija ir vienīgā valsts, kas atzīst Kipras ziemeļdaļā izveidoto valsti, kura aizņem aptuveni vienu trešdaļu salas.

Kipras turku piekāpšanās teritoriālos jautājumos būtu nepieciešama jebkurā miera līgumā, un Varošu vienmēr ir bijis paredzēts atdot Kipras grieķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!