Kipras turku līderis Ali Talats pirmdien paziņoja, ka viņa administrācija piedāvājusi atteikties no tiesībām uz pamestu pilsētu salas austrumu piekrastē apmaiņā pret Kipras grieķu atteikšanos no embargo, kas vērsts pret ziemeļu piekrastes ostām.

Talats pavēstīja, ka viņa piedāvājumu likvidēt aizžogojumus ap Varošas pilsētu, kuru Kipras grieķi pameta pēc Turcijas invāzijas 1974.gadā, grieķi ir noraidījuši, turpinot uzturēt turku pārvaldītajā salas ziemeļu daļā lidlauku un ostu atzīšanu par "nelikumīgām".

Strīda centrā atrodas aptuveni 270 miljoni eiro no Eiropas Savienības fondiem, kas paredzēti infrastruktūras izveidošanai Kipras ziemeļu daļā, kas pašlaik jau trīs desmitgades pakļauta turku militārajai un ekonomiskajai pārvaldei.

Kipras grieķi vēlas, lai Famagustas osta, kas atrodas salas austrumos un ir Kipras turku galvenā tirdzniecības artērija, tiktu pakļauta kopīējai administrācijai, lai eksports no turku pārvaldītās teritorijas uz Eiropas Savienību (ES) neietekmētu grieķu pārvaldītās salas dienvidu daļas ekonomiku.

Viņi arī pieprasa, lai Turcija pārtrauktu embargo, kas vērsts pret kuģiem, kas peld ar Kipras karogu, un lai Ankara parakstītu protokolu par Turcijas un ES muitas ūnijas paplašināšanu uz visām jaunajām bloka dalībvalstīm, arī uz Kipru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!