ASV prezidents Bils Klintons trešdien atklāja jaunu Sīrijas un Izraēlas miera sarunu posmu, lai izbeigtu 50 gadus ilgušo naidīgumu un asinsizliešanu starp abām Tuvo Austrumu kaimiņvalstīm.
Baltā nama Rožu dārzā Klintons svinīgi uzņēma Izraēlas premjerministru Ehudu Baraku un Sīrijas ārlietu ministru Faruku al Šaru, sākot divu dienu tikšanos, kuras laikā ASV pārstāvji cer ielikt pamatu turpmākām patstāvīgām sarunām starp abām valstīm.

"Tas, ko mēs šodien redzam, vēl nav miers. Lai līdz tam nonāktu, vēl būs krietni jādomā un jāizdara stingra izvēle," teica Klintons.

Atklāšanas ceremonijas noslēgumā Klintons ieveda Sīrijas un Izraēlas pārstāvjus Baltajā namā. Kaut arī žurnālisti uz to mudināja, tikšanās laikā Baraks un Šara tomēr nesarokojās.

Galvenais Izraēlas un Sīrijas strīdus jautājums ir Golanas augstienes, kas ir stratēģiska Sīrijas teritorija, kuru Tuvo Austrumu karā 1967.gadā okupēja Izraēla.

Sīrija pieprasa šīs teritorijas atdošanu. Golanas augstienes Izraēla anektēja 1981.gadā, un tagad tur dzīvo apmēram 17 tūkstoši ebreju kolonistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!