Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irānas prezidents Ebrahims Raisi paziņojis, ka kodolvienošanās ar pasaules lielvalstīm nevar tikt atjaunota, ja ANO kodolenerģijas uzraudzības iestāde neaptur izmeklēšanu par trīs nedeklarētos Irānas objektos atrasto kodolmateriālu izcelsmi, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Preses konferencē Teherānā, atzīmējot savu pirmo gadu pie varas, Raisi arī sacīja, ka joprojām neredz iemeslu tikties ar ASV prezidentu Džo Baidenu, lai gan nākammēnes abi prezidenti būs ANO Ģenerālajā asamblejā.

"Bez drošības pasākumu jautājuma atrisināšanas runāt par vienošanos [par atjaunotu kodolpaktu] nav jēgas," sacīja Raisi. Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) iepriekš minētās kodolmateriālu pēdas definējusi kā "drošības pasākumu" problēmu.

Kopš ASV izstājās no kodolvienošanās 2018. gadā un ieviesa plašas ekonomiskās sankcijas pret Irānu, Teherāna ir atkāpusies arī no savām saistībām līguma ietvaros. 2015. gadā parakstītā Irānas kodolvienošanās tika izstrādāta lai neļautu Teherānai uzbūvēt atombumbu. Irāna uzstāj, ka tās kodolprogramma ir paredzēta tikai civiliem mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!