Par spīti finansu skandālam, bijušais Vācijas kanclers Helmūts Kols otrdien saņēma no Polijas koledžas goda doktora grādu par nopelniem aukstā kara izbeigšanā.
Pāvesta teoloģijas koledža Vroclavā, kas atrodas apmēram 350 kilometrus uz dienvidrietumiem no Polijas galvaspilsētas Varšavas, piešķīra Kolam doktora grādu, lai apliecinātu savu cieņu par Polijas un Vācijas labo kaimiņattiecību izveidošanu, parakstot līgumu par drošām robežām, paziņoja tēvs Jans Kručina.

Kols atbalsta Polijas integrāciju Rietumu pasaulē, un viņš vadīja arī mierīgu Vācijas apvienošanos 1990.gadā pēc tam, kad krita "dzelzs priekškars" un tika sagrauts Berlīnes mūris, teica Kručina.

Polijas arhibīskaps Alfonss Nosols norādīja uz Kola atbalstu Vācijas palīdzības sniegšanā Vroclavas pilsētai 1997.gada jūlijā, kad plūdos gāja bojā 55 cilvēki un pilsētai tika nodarīti zaudējumi gandrīz triju miljardu ASV dolāru (1,7 miljardu latu) apjomā.

Ceremonija sākās ar mesu, kuru vadīja Jāņa Pāvila II sūtnis Polijā arhibīskaps Jozefs Kovalčuks.

Pēc ceremonijas Kols devās uz lidmašīnu, lai atgrieztos Vācijā.

Koledža 16.decembrī vienprātīgi nobalsoja piešķirt Kolam apbalvojumu. Tai pašā dienā viņš Vācijas televīzijas kanālā ZDF atzinās par 90.gadu sākumā saņemtajiem diviem miljoniem marku (vairāk nekā 600 tūkstošiem latu), kas netika atbilstoši noteikumiem uzrādīti partijas finansu dokumentācijā.

Tomēr koledžas pārstāvji uzsvēra, ka skandāls nemaina tos labos darbus, ko Kols ir paveicis Eiropas labā un Polijas integrācijai Rietumu pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!