Foto: AFP/Scanpix
Kolumbijā komunistu teroristu grupējuma FARC kaujinieki uzspridzinājuši valsts otro lielāko naftas cauruļvadu, paziņojušas varasiestādes.

Izmantojot paštaisītus spridzekļus, kaujinieki uzspridzinājuši cauruļvadu posmā Ziemeļsantanderā, apturot naftas plūsmu, paziņoja armija.

Rezultātā notikusi naftas noplūde, kuras apjoms vēl nav aplēsts. Armija un eksperti cenšas novērst naftas nokļūšanu vietējās ūdens apgādes sistēmās.

Kolumbijas naftas uzņēmums "Ecopetrol" paziņojis, ka sākts darbs pie vides postījumu kontroles.

Tikmēr Kaketas departamentā, valsts dienvidrietumos, FARC kaujinieki otrdien uzbrukuši armijas patruļas vienībai, izmantojot sprāgstvielas.

Komunistiskais teroristu grupējums FARC jau gandrīz 50 gadus cīnās pret Kolumbijas valdību.

Lai gan komunistiem faktiski nav nekāda atbalsta valsts urbanizēto apvidu iedzīvotāju vidū, FARC gadsimtu mijā izdevās paplašināt savu darbību lauku apvidos, izmantojot līdzekļus, kas tika iegūti ar narkotiku kontrabandu un cilvēku nolaupīšanu.

Tiek lēsts, ka FARC rindās šobrīd ir aptuveni 8000 bruņotu kaujinieku, kas ir uz pusi mazāk nekā 2001.gadā. Otra mazāka komunistu grupējuma - Nacionālās atbrīvošanas armijas (ELN) - sastāvā varētu būt vēl nepilns pusotrs tūkstotis vīru. Pēdējā laikā abi teroristu grupējumi bija sākuši sarunas par apvienošanos.

Saskaņā ar valdības aplēsēm bruņotais konflikts, kas ilgst kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem, prasījis vairāk nekā 600 000 dzīvību, lai gan saskaņā ar citiem novērtējumiem upuru skaits varētu būt 220 000.

Kopš 2012.gada nogales FARC un valdība ir sākušas miera sarunas, kas notiek Havanā, lai gan vienošanās par abpusēju pamieru tā arī nav panākta.

Pēdējo nedēļu laikā sadursmes starp kaujiniekiem un armiju ir saasinājušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!