Foto: AFP/Scanpix
Kolumbijas veterinārārsti sākuši sterilizēt nīlzirgus – pēctečus dzīvniekiem, kuri kādreiz atvesti uz bēdīgi slavenā narkobarona Pablo Eskobara privāto zoodārzu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lai gan nīlzirgi dzīvoja Eskobara īpašumā valsts ziemeļu štatā Antjokijā, daži īpatņi ir izbēguši un sākuši neatkarīgu dzīvu. Tiek lēsts, ka savvaļā esošo dzīvnieku skaits sasniedzis aptuveni 60. Nīlzirgiem Kolumbijas tropiskajā klimatā ar bagātīgo augu valsti un ūdeņiem ir labvēlīgi apstākļi.

Valstī jau gadiem notiek diskusija, ko darīt ar behemotu populāciju. Dzīvnieki pamanīti jau tālu no Eskobara īpašuma. Lielie zālēdāji, apēdot tonnām lauksaimniecības kultūraugu, nodara zaudējumus zemniekiem.

Tomēr daudziem kolumbiešiem dzīvnieki patīk un viņi ir pret to likvidēšanu. Pirms pieciem gadiem varasiestādes Eskobara īpašumā nošāva vienu behemotu. Tas izraisīja plašu sašutumu un nīlzirgu medības tika atsauktas.

Nīlzirgi rada apdraudējumi sabiedrības drošībai, uzsver valdība. Sterilizācijas kampaņa tiek finansēta no līdzekļiem, kas konfiscēti narkotiku kontrabandistiem, skaidro BBC.

Bez nīlzirgiem Eskobara plašajā īpašumā mīt 1900 citu savvaļas dzīvnieku.

Pablo Eskobars, saukts arī par "kokaīna karali", bija ietekmīga narkotirgotāju karteļa vadītājs. Viņa bagātības tika lēstas miljardiem dolāru vērtībā. Eskobaru nogalināja bruņotā operācijā 1993. gada 2. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!