Īslande varētu iesniegt pieteikumu par uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES) 2009. gada sākumā, ceturtdien paziņoja ES paplašināšanas komisārs Olli Rēns.
"Mēs domās gatavojamies tam, ka Īslande varētu tiekties uz dalību Eiropas Savienībā," viņš teica žurnālistiem pirms galotņu apspriedes Briselē.

Jautāts, kad šis process varētu sākties, Rēns atbildēja, ka tas varētu būt, iespējams, "nākamā gada sākumā".

Kā jau ziņots, novembra beigās laikrakstā "Frettabladid" publicētās Īslandes iedzīvotāju aptaujas rezultāti liecina, ka vairums īslandiešu joprojām vēlas iestāties Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā, taču viņu entuziasms kopš valsts ekonomiskās krīzes laikā sasniegtā rekordaugstā rādītāja ir samazinājies.

Aptuveni 60% respondentu pauda viedokli, ka Īslandei vajadzētu pieteikties dalībai ES, un tas ir par aptuveni deviņiem procentpunktiem mazāk nekā oktobrī veiktā līdzīgā aptaujā.

Savukārt 68% respondentu atbalsta vienotās ES valūtas eiro ieviešanu Īslandē, kas ir par 4,5 procentpunktiem mazāk nekā oktobrī.

Tajā pašā laikā iestāšanos ES atbalstīja tikai 38% premjerministra Geira Hordes Neatkarības partijas biedru, salīdzinot ar 50% atbalstu oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!