Foto: EPA/LETA
Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis, pirmdien apmeklējot Prāgu, nāca klajā ar Eiropas Savienības (ES) kritiku un paziņoja, ka blokam "trūkst vīzijas", kā reaģēt uz situācijas destabilizēšanos Āfrikas arābu valstīs.

"ES nav skaidra redzējuma, kā reaģēt uz notikumiem Ziemeļāfrikā, savas robežas tuvumā," pēc tikšanās ar savu čehu kolēģi Vāclavu Klausu sacīja Komorovskis. "Varam runāt par ES nespēju būt gatavai, lai stātos pretī problēmām, briesmām un cerībām (..), kas parādās šajā reģionā."

"ES valstīm jāizrāda drosme un jādomā, kā palīdzēt šajās valstīs radīt demokrātijas mehānismus," uzsvēra Komorovskis, kura pārstāvētā valsts gada otrajā pusē pārņems ES prezidentūras pienākumus.

Savukārt Klauss, kurš pazīstams kā radikāls eiroskeptiķis, norādīja, ka situācija Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos slēpj sevī gan iespējas, gan riskus.

Piesaucot pagājušā gada novembrī Tripolē notikušo ES un Āfrikas samitu, Klauss atgādināja, ka tolaik vairāku Rietumeiropas valstu līderi demonstrēja visai draudzīgu attieksmi pret Lībijas diktatoru Muamaru Kadafi.

Tagad, kad arī Lībiju pārņēmuši nemieri, kuru dalībnieki pieprasa Kadafi atkāpšanos, šiem "līderiem būs problēmas," piebilda Čehijas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!