Svētdien notikušajās Krievijas Valsts domes vēlēšanās par līderiem kļuvuši valdības bloks "Vienotība" un Krievijas Federācijas Komunistiskā partija. Tā liecina Federālā informācijas centra "Vēlēšanas 99" publicētie rezultāti. Bloks "Vienotība" ir ieguvis 25,9 procentus balsu, bet komunisti – 25,2 procentus.
"Labējo spēku savienība" ieguvusi 8,6 procentus, "Tēvzeme – Visa Krievija" – 8,06 procentus, "Žirinovska bloks" – 7,11 procentus, "Jabloko" – 5,85 procentus.

Tā kā šajos datos vēl neietilpst rezultāti Maskavā un tikai daļēji ir ietverti rezultāti Sanktpēterburgā, situācija var radikāli mainīties tuvāko stundu laikā, kad būs saskaitītas balsis abās lielākajās Krievijas pilsētās. Pavisam balsošanas iecirkņos ieradušies 60,5 procenti vēlētāju.

Tomēr, ja arī Valsts domes vēlēšanās uzvaru gūs Komunistiskā partija (KP), pirmā vieta negarantēs viņiem vairākumu Krievijas apakšpalātā, prognozē Pāvels Širovs laikrakstā “Diena”.

Saskaņā ar vēlēšanu likumu, pēc partiju sarakstiem tiek ievēlēta tikai puse no deputātiem, bet otro pusi ievēl no apgabaliem. Katra konkrētā kandidāta iegūtie rezultāti tiks paziņoti vēlāk.

Pagājušo vēlēšanu favorīta “Mūsu mājas – Krievija” (MMK) Viktora Černomirdina (Krievijas premjerministrs no 1992. līdz 1998. gadam)vadībā starts vēlēšanās šoreiz nav bijis veiksmīgs. MMK nespēja savākt vairāk kā pusotru procentu balsu un neiekļuva Valsts domē, informē “Diena”.

Starptautiskie novērotāji, kas bija klāt vēlēšanās, fiksējuši “nelielus pārkāpumus vēlēšanu tehnoloģijā”. EDSO pārstāvis Nelijs Dains norādīja, ka dažos iecirkņos neesot bijušas individuālās kabīnes, citos kabīnēm nebija aizkaru, kā to pieprasa likums. Par šiem pārkāpumiem novērotājs uzreiz informējis prezidentu Borisu Jeļcinu, kurš pats balsojis vienā no nepareizi aprīkotajiem iecirkņiem, raksta “Diena”.

B.Jeļcins vēlēšanu dienā izskatījās slims un bija mazrunīgs. Neskaitāmajiem žurnālistiem, kuri viņu ielenca, prezidents pateica tikai to, ka Valsts domei jāpieņem likumi, nevis jānodarbojas ar politiku.

Tikmēr politiķi jau sākuši gatavoties prezidenta vēlēšanu kampaņai. Domes vēlēšanu priekšvakarā savu kandidatūru prezidenta postenim apstiprināja J.Primakovs, G.Javlinskis un V.Putins. Saskaņā ar nesen pieņemto likumu prezidenta vēlēšanām jānotiek jūnija pirmajā svētdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!