Zinātnieki uzskata, ka Centrālāfrikas džungļos ir atklājuši jaunu gigantisku pērtiķu sugu, ziņo ārvalstu masu mediji.
Dzīvnieki, kuriem piemīt gan gorillu, gan šimpanzu iezīmes, ir redzēti Kongo demokrātiskās republikas ziemeļos. Pēc vietējo iedzīvotāju sniegtās informācijas, pērtiķi ir neprognozējami un tik spēcīgi, ka spēj nogalināt lauvas.

Ja pēc pārbaudēm atklāsies, ka tā tiešām ir jauna pērtiķu suga, tad tas varētu būt viens no svarīgākajiem atklājumiem dzīvās dabas pētījumos vairāku desmitu gadu laikā.

Šis atklājums “parāda, cik daudz mums tomēr ir jāmācās par cilvēka tuvākajiem radiniekiem,” raksta žurnāls “New Scientist”.

Pilnā augumā pērtiķi ir pat divus metrus gari, un, līdzīgi gorillām, tie iekārto savu dzīves vietu uz zemes, nevis kokos, ziņo BBC. Taču tie uzturas simtiem kilometru attālumā no citām gorillu populācijām, turklāt viņu barība ir līdzīga šimpanzu ēdienkartei.

Zinātnieki nav noskaidrojuši pērtiķu izcelsmi, taču viņi spriež, ka šie milzīgie radījumi varētu būt cēlušies, krustojoties gorillām un šimpanzēm. Lai noskaidrotu ko vairāk par lielajiem pērtiķiem, zinātnieki plāno jaunu braucienu uz Kongo.

Līdz ar jauno atklājumu rodas arī bažas par to, ka pērtiķi būs pievilcīgs upuris malumedniekiem, tāpēc ir jānodrošina pērtiķu aizsardzība, lai tie netiktu iznīcināti vēl pirms pētījumu sākuma.

“Valdībai nav nekādas kontrole pār malumedniekiem,” saka fotogrāfs Karls Ammans, kurš uzturas Kongo. “Ja zinātnieki atklātu interesantus faktus, tad mums būtu lielākas iespējas piesaistīt investīcijas, un cilvēkiem būtu lielāka ieinteresētība saglabāt jauno pērtiķu sugu.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!