Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) tiesneši otrdien par virkni brutālu izvarošanu un slepkavību, kas pirms vairāk nekā desmit gadiem pastrādātas Centrālāfrikas Republikā (CĀR), bijušajam Kongo Demokrātiskās Republikas (Kongo DR) viceprezidentam Žanam Pjēram Bembam piesprieduši 18 gadus cietumā.

"Palāta Žanam Pjēram Bembam Gombo piespriež kopumā 18 gadus ieslodzījumā," sacīja tiesnese Silvija Šteinere, norādot, ka bijušais kaujinieku līderis nav pietiekami kontrolējis savu privāto armiju, kas 2002. gada oktobra beigās tika iesūtīta CĀR, kur tās karotāji ar "īpašu nežēlību" pastrādājuši "sadistiskas" izvarošanas, slepkavības un laupīšanas.

Bemba ir visaugstākā SKT notiesātā amatpersona. Martā viņš tika atzīts par vainīgu piecos kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci apsūdzību punktos.

Bemba savu privāto armiju – Kongo atbrīvošanas kustību – iesūtīja kaimiņvalstī CĀR 2002. gada oktobra beigās, lai apspiestu apvērsumu pret toreizējo prezidentu Anžu Feliksu Patasē.

Bembas karotāji izvērsa piecus mēnešus ilgu terora kampaņu un apspieda jebkādu pretestību Patasē varai.

Noslēdzoties prāvai, kas aizsākās vēl 2010. gada novembrī, prokurori Bembam pieprasīja piespriest 25 gadus cietumā.

Bembas advokātu komanda jau ir iesniegusi pieteikumu, ka viņš grasās spriedumu pārsūdzēt, un uzstāja, ka Bemba ir nekavējoties jāatbrīvo, jo viņš apcietinājumā atrodas jau kopš 2008. gada.

Tomēr trīs tiesnešu kolēģija atzina, ka tā "nav konstatējusi nekādus vainu mīkstinošus apstākļus", kuru dēļ spriedums varētu tikt samazināts.

"Būdams komandieris, [Bemba] ir izdarījis ko vairāk, ne tikai vien piecietis noziegumus," Hāgas tiesā nolasot spriedumu, sacīja Šteinere. "Tas, ka Bemba nespēra nekādus soļus, bija tīši vērsts uz to, lai iedrošinātu uzbrukumus, kas bija vērsti pret civilajiem iedzīvotājiem."

Kopš darba sākšanas 2002. gadā šis ir tikai trešais SKT pasludinātais spriedums.

Pēc konflikta CĀR Bemba uz laiku kļuva par vienu no Kongo DR viceprezidentiem, bet pēc tam devās "piespiedu trimdā" uz Eiropu.

Bemba tika aizturēts 2008. gadā Beļģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!