Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija pirmdien noraidījusi žurnālistu pētījuma "Pandoras dokumenti" atklājumus par Kremlim pietuvinātu cilvēku slepenajām bagātībām, nodēvējot tos par nepamatotiem apgalvojumiem.

Starptautiskā pētniecisko žurnālistu konsorcija koordinētajā pētījumā, kurā bijuši iesaistīti vairāk nekā 650 žurnālisti no desmitiem plašsaziņas līdzekļu, izmantoti 11,9 miljoni dokumentu, kas nopludināti no 14 finanšu pakalpojumu kompānijām visā pasaulē. Pētījums tika publicēts svētdien.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins tajā tieši nav minēts, taču atklāts, ka viņš caur starpniekiem ir saistīts ar slepeniem aktīviem Monako, tostarp ar privātmāju, kuru iegādājusies Svetlana Krivonogiha, kurai, kā tiek ziņots, esot kopīgs bērns ar Putinu.

"Šis ir tikai nepamatotu apgalvojumu kopums," paziņojis Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs, piebilstot, ka pētījumā nekas nav teikts par Putina tuvāko cilvēku slepenajām bagātībā, un apšaubīja, vai šim pētījumam var ticēt.

Pētījumā teikts, ka četrus miljonu ASV dolāru vērtais īpašums Monako nopirkts caur ārzonu kompāniju 2003.gada nogalē Krivonogihai, kurai, kā tiek ziņots, bijušas attiecības ar Putinu.

Krievijas pētnieciskais izdevums "Projekt" novembrī ziņoja, ka Krivonogiha kādreiz strādājusi par apkopēju un viņai ar Putinu ir kopīgs bērns.

Privātmāja Monako viņai nopirkta drīz pēc dzemdībām, teikts "Pandoras dokumentos".

"Projekt" pērn raksturoja viņu kā diskrētu miljonāri, kura dzīvo bijušajā Sanktpēterburgā un ir saņēmusi dārgas dāvanas no personām, kas saistītas ar Kremli.

Pētījumā teikts, ka fotogrāfiju analīze ar sejas atpazīšanas metodēm liecina, ka Krivonogihas meita ir ļoti līdzīga Putinam.

Krievijas varasiestādes šogad atzina "Projekt" par nevēlamu organizāciju un aizliedza izdevumam darboties Krievijā.

Putins no savas sievas Ludmilas šķīrās 2013.gadā un rūpīgi sargā savu privāto dzīvi.

Starptautiskais pētniecisko žurnālistu konsorcijs atradis saikni starp gandrīz 1000 ārzonu uzņēmumiem un 336 augsta ranga politiķiem un amatpersonām, tostarp vairāk nekā desmit pašreizējiem valstu un valdību vadītājiem. Vairāk nekā divas trešdaļas šo uzņēmumu reģistrētas Britu Virdžīnās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!