Foto: AFP/Scanpix
Valsts domes vēlēšanu dienā svētdien Krievijā saistībā aizturēts opozīcijā esošās "Kreisās frontes" pārstāvis Sergejs Udaļcovs, bet Maskavā un Pēterburgā – vairāki desmiti nesankcionētu piketu rīkotāji, kuri lielākoties arī pārstāv opozīciju, tostarp Udaļcova sieva, informē Krievijas masu mediji.

Savukārt neatkarīgie novērotāji ziņo par plašiem vēlēšanu pārkāpumiem, kas pieļauti balsošanas norisē, informē raidorganizācija BBC.

Udaļcovs tikai aizturēts svētdien priekšpusdienā, un formālais iemesls ir tiesas rīkojums par viņa piespiedu atvešanu, jo viņš it kā vairākkārt nav ieradies uz administratīvo pārkāpumu lietu izskatīšanu.

Krievijas Iekšlietu ministrijas pārstāvji, skaidrojot Udaļcova aizturēšanu, atsaucas uz vairākiem tiesas lēmumiem saistībā ar pret viņu ierosinātām administratīvām lietām par nepakļaušanos policijas darbinieka prasībām, soda nemaksāšanu un patvaļīgu soda izciešanas vietas atstāšanu. Udaļcovs neesot pilnībā izcietis viņam piespriesto sodu, aizbēgot no slimnīcas, skaidro varas iestādes.


Pēcpusdienā vairāki cilvēki tikai aizturēti Maskavā, Manēžas laukumā, kur neliela "Kreisās frontes" aktīvistu grupa devās gājienā no metro stacijas līdz laukumam. Viņi paspēja atritināt dažus plakātus un centās izkaisīt skrejlapas, taču policija pasākumu izjauca. Aizturēti vairāki cilvēki, tostarp Udaļcova sieva.

Aptuveni 100 opozīcijas atbalstītāji aizturēti mītiņā Maskavas Triumfa laukumā, aģentūru "Interfakss" informēja nereģistrētās partijas "Cita Krievija" pārstāvis Aleksandrs Averins. Pēc viņa teiktā, aizturētie ir "Citas Krievijas" un opozīcijas kustību "Solidaritāte" un "Aizsardzība" pārstāvji.

Aptuveni 70 cilvēki aizturēti opozīcijas rīkotā mītiņā Sanktpēterburgā. Aģentūra "RIA Novosti" informē, ka Pēterburgas centrā pēcpusdienā sapulcējušies opozīcijas pārstāvji, kas izklieguši saukļus, situši plaukstas un svilpuši svilpēs. Policisti viņus vispirms brīdinājuši, ka pasākums nav atļauts, bet pēc tam aizturējuši.

Neatkarīgie novērotāji tikmēr ziņo par plašiem vēlēšanu pārkāpumiem visā valstī. Uz organizācijas "Golos" "karsto tālruni" zvanījuši aptuveni tūkstotis cilvēku, lai ziņotu par novērotajiem trūkumiem. Par vairākiem gadījumiem uzsākta izmeklēšana un ierosinātas krimināllietas, informē Krievijas masu mediji.

"Golos" pārstāvji arī norāda, ka viņiem liegtas tiesības novērot vēlēšanu norisi Tomskas apgabalā. Apgabala vēlēšanu komisijas vadītāja gan skaidrojusi, ka "Golos" pārstāvji nav ielaisti iecirkņos, jo traucējuši vēlēšanu komisiju darbu.

"Golos" novērotāji uz organizācijas centrālo mītni jau nosūtījuši 5300 ziņojumus par pārkāpumiem.

Tikmēr Krievijas Centrālā vēlēšanu komisija ziņo, ka saņemti tikai daži desmiti sūdzību, tostarp 45 – no politiskajām partijām, kas visai aktīvi apsūdz viena otru neatļautā aģitācijā un citos pārkāpumos.

"Interfakss", atsaucoties uz Iekšlietu ministriju, ziņo, ka pagājušajā diennaktī saistībā ar vēlēšanām ierosinātas trīs krimināllietas un uzsāktas 216 administratīvās lietas. Pārkāpumi lielākoties saistīti ar nelikumīgu aģitāciju un nesankcionētu pasākumu rīkošanu. Vēlēšanu dienā svētdien IeM saņēmusi 31 ziņojumu no politiskajām partijām un iedzīvotājiem par iespējamiem pārkāpumiem.

IeM uzskata, ka kopumā vēlēšanas Krievijā "notiek mierīgi, nopietni incidenti valstī nav fiksēti".

Tikmēr administratīvo sodu izpelnījies izdevums "Gazeta.ru", kas sodīts par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, jo tajā "dominējot ziņas par [valdošo partiju] "Vienotā Krievija" apvienojumā ar negatīviem komentāriem".

Jau vēstīts, ka Krievijā svētdien notiek Valsts domes vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!