Foto: Reuters/Scanpix
Krievija nolēmusi izvietot divas īpašo uzdevumu brigādes Ziemeļpola rajonā, informē ārvalstu mediji.

"Sākotnēji bija zinātniskās ekspedīcijas ar Krievijas karoga uzstādīšanu Ziemeļpola rajonā Ziemeļu ledus okeāna dibenā. Pēc tam nāca paziņojumi par ekonomiskajām interesēm, galvenokārt, par gāzi un naftu, kā arī citu minerālu atradnēm. Nu jau runa ir par karaspēku: Krievija nolēmusi izveidot divas speciālās arktiskās brigādes, kas atradīsies valsts Galējos Ziemeļos izveidotajās bāzēs," vēsta laikrakstu "Corriere della Sera".

"Runa ir par Murmansku un Arhangeļsku, kur jau atrodas kara - jūras struktūras, kā arī par jaunām bāzēm, piemēram, Jamalas pussalas ostā Sabetta, kas atrodas daudz tālāk Ziemeļos, nekā Aļaska. Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins neļauj rasties šaubām: "Krievija paplašina savu klātbūtni Arktikā (...) Savas ģeopolitiskās intereses aizstāvēsim stingri un konsekventi!","  informē laikraksts.

"Abu jauno brigāžu skaitliskais sastāvs mērāms vairākos tūkstošos cilvēku. Visticamāk to veidos armijas vai speciālās vienības, iespējams, jūras kājnieki vai desantnieki. Brigāžu sastāvā ietilps helikopteru vienības, pretgaisa aizsardzības vienības, raķešu vienības, kā arī pretķīmijas un pretbakterioloģiskās aizsardzības vienības. Brigādes būs aprīkotas ar speciālu transportu, kas ļauj pārvietoties pa purvu, kā arī ledu un sniegu," stāsta raksta autors Fabricio Dragosejs.

"NATO Kremļa iniciatīvas satrauc. Novembrī Ziemeļatlantijas alianse pieņems lēmumu par Ziemeļu mini NATO radīšanu. Pret Maskavas iniciatīvu iebilst Dānija, Somija, Zviedrija, kā arī trīs Baltijas valstis. "Mēs dosim piepīpēt polārlāčiem un krieviem aukstā kara stilā," ir paziņojis bijušais ASV vēstnieks Norvēģijā Bensons Vitnijs", informē laikraksts


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!