Krievija piektdien G8 sanāksmē bloķēja pārējo valstu vēlmi paust atbalstu Kosovas neatkarībai.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins atteicās piekāpties savā nostājā, ka starptautiskā sabiedrība nevar pieņemt nekādu rezolūciju par Kosovas statusu bez vienošanās ar Serbiju.

Pašlaik diplomāti ANO Drošības padome apspriež bijušā Somijas prezidenta Marti Ahtisāri izstrādāto Kosovas "starptautiski uzraudzītās neatkarības" plānu. Plāns paredz izveidot "multietnisku un demokrātisku Kosovu, kas veicinātu reģionālo stabilitāti".

Kosovas albāņu vairākums atbalsta "Ahtisāri plānu".

Serbija, turpretim, piedāvā provincei "visplašākās autonomijas" statusu, brīdinot, ka tā nekad nepiekritīs Kosovas neatkarībai, kas nozīmētu zaudēt 15% valsts teritorijas, kuru serbi turklāt uzskata par savas nācijas šūpuli.

"Ahtisāri plānu" neatbalsta arī Krievija, kas ir sena Serbijas sabiedrotā starptautiskajās attiecībās. Krievijai ANO Drošības padomē ir veto tiesības, bet "Ahtisāri plānam", lai tas tiktu realizēts, ir jāsaņem šīs institūcijas akcepts.

Jau ziņots, ka Krievija par vienīgo pieņemamo veidu Kosovas provinces nākotnes statusa noteikšanai uzskata tiešas sarunas starp Serbijas un Kosovas provinces valdībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!