Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas premjerministra vietnieks un Krievijas prezidenta īpašais pārstāvis Moldovas separātiskajā Piedņestras apgabalā Dmitrijs Rogozins brīdinājis Moldovu par iespējamajām sekām, ja tā ar Eiropas Savienību (ES) parakstīs asociācijas līgumu.

Pirmdien laikrakstā "Kommersant" publicētajā intervijā Rogozins norāda, ka Maskava pārskatītu ekonomiskās attiecības ar Moldovu, ja tā parakstītu vienošanos ar Briseli.

Krievijas vicepremjers arī uzsvēra, ka Krievija atbalstītu ciešāku Moldovas saikni ar Maskavas veidoto muitas savienību.

Rogozinam viņam noteikto ES sankciju dēļ pēc Piedņestrā aizvadītajām 9. maija svinībām radušās grūtības atgriezties Maskavā.

Moldova vēl pirms 9. maija brīdināja Krievijas premjerministra vietnieku aizsardzības jautājumos un Krievijas prezidenta īpašo pilnvaroto Piedņestras jautājumos atturēties no viesošanās Maskavas atbalstītajā separātiskajā anklāvā, norādot, ka Moldova nevar garantēt Krievijas politiķa drošību, jo nekontrolē situāciju šajā anklāvā, kas ir visnedrošākā vieta Eiropā.

Tomēr Rogozins tviterī lepni pasmējies par viņam izteikto brīdinājumu. Ar pirmajām grūtībām Rogozins un Krievijas delegācija, kurā ietilpa arī Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis, saskārās jau turpceļā, jo Ukraina Krievijas delegācijas lidmašīnai slēdza savu gaisa telpu.

Taču Rogozins, pret kuru Ukrainas krīzes dēļ ieviestas ES un ASV sankcijas, lielījās, ka Krievijas delegācija Piedņestru sasniegsi 8.maijā, šķērsojot Bulgārijas un Rumānijas gaisa telpas.

Atsevišķos avotos minēts, ka lidmašīnas apkalpe melojusi Rumānijas un Bulgārijas gaisa telpas dispečeriem, apgalvojot, ka lidmašīnā nav neviena aizliegta pasažiera.

Taču pēc izrādīšanās 9. maija svinībās Piedņestras neoficiālajā galvaspilsētā Tiraspolē un dižošanās par to tviterī un "Facebook" Rogozinam radās grūtības izkļūt no Maskavas atbalstītā Moldovas separātiskā reģiona.

Aizvadījis Uzvaras dienas svinības Piedņestrā, Rogozins 10. maija rītā saņēmis Ukrainas un Rumānijas dienestu atteikumu ļaut viņam šķērsot šo valstu gaisa telpas.

Tomēr kareivīgi noskaņotais Rogozins tviterī paziņojis, ka Krievijas delegācijas lidmašīna tik un tā dosies ceļā.

Kā liecina "Flightradar" dati, Krievijas delegācijas lidmašīna YAK sākotnēji lidojusi uz Rumāniju, taču pie robežas tai nācies griezties atpakaļ. Tad lidmašīna devusies uz ziemeļiem, Ukrainas virzienā, un ielidoja Ukrainas gaisa telpā, ignorējot izdoto aizliegumu.

Tikmēr tviterī izvērtās diskusija, vai ukraiņi sadūšosies piespiest Krievijas delegācijas lidmašīnu ievērot noteikto aizliegumu un starptautiskos gaisa satiksmes likumus, pārtverot lidmašīnu un liekot tai nosēsties Ukrainas teritorijā.

Radara informācija liecina, ka Krievijas delegācijas lidmašīna ielidojusi Ukrainas teritorijā dažus desmitus kilometrus, bet pēc tam apmetusi loku un nosēdusies Kišiņevā. No Rogozina un Medinska paziņojumiem tviterī izriet, ka Rogozins tobrīd delegācijas lidmašīnā nav atradies, bet ar komercreisu slepeni izlidojis uz Maskavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!