Foto: RIA Novosti/Scanpix

Irāna lielu daļu no Krievijai pasūtītajām pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmām "S-300" saņems līdz šā gada beigām, paziņoja Irānas aizsardzības ministrs Hoseins Dehgans.

"Mēs parakstījām līgumu ar Krieviju. Tas tiek darīts. Mēs saņemsim lielu daļu sistēmu līdz šā gada beigām," viņš teica Irānas valsts televīzijai.

Ministrs norādīja, ka Irānas karavīri tiek apmācīti Krievijā darbam ar "zeme-gaiss" tipa raķešu sistēmām.

Krievija pirmdien paziņoja, ka ir piekritusi piegādāt Irānai "S-300" pēc tam, kad Maskava 2010.gadā iesaldēja līguma izpildi. Tobrīd netika atklāts, kad Irāna raķetes varētu saņemt. Krievija norādīja, ka tagad Irānai ir piedāvātas modernākas raķetes nekā paredz sākotnējais 2007.gadā parakstītais līgums.

Valsts korporācija "Rostehnologii" paziņoja, ka Irāna ir piekritusi atsaukt savas arbitrāžas tiesā Ženēvā iesniegtās prasības par līguma nepildīšanu pēc tam, kad tiks izpildīta līguma "pirmā daļa".

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins aprīlī parakstīja dekrētu, ar kuru atļāva Irānai piegādāt "S-300".

Krievijas lēmumu toreiz nosodīja Izraēla, bet ASV pauda bažas par to. Krievija ir paziņojusi, ka šīs raķešu sistēmas Izraēlu neapdraud, jo ir domātas tikai aizsardzībai.

Aizliegums tika atcelts pēc tam, kad Irāna panāca vienošanos ar Rietumiem par tās kodolprogrammu, kas paredz pret Irānu noteikto sankciju atcelšanu.

Līgums par to, ka Krievija piegādās Irānai raķetes "S-300" 800 miljonu ASV dolāru vērtībā, tika parakstīts 2007.gadā. 2010.gada vasarā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes pieņēma rezolūciju, kas noteica sankcijas pret Irānu, tostarp aizliegumu piegādāt moderno bruņojumu.

2010.gada septembrī toreizējais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs parakstīja dekrētu par šīs rezolūcijas izpildi, kas nozīmēja iesaldēt līgumu par "S-300" piegādi.

Reaģējot uz to Irāna vērsās Ženēvas šķīrējtiesā pret Krievijas aizsardzības rūpniecības eksporta aģentūru "Rosoboroneksport".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!