Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas Aizsardzības ministrijas amatpersonas paziņojušas par plāniem Golānas augstienēs saskares punktā starp Izraēlas un Sīrijas kontrolēto augstieņu teritoriju izvietot militārās policijas uzraudzības posteņus, vēsta "The Moscow Times".

Izraēla jau ilgstoši paudusi satraukumu par Bašara al Asada režīma lielāko sauszemes atbalstu - Irānas spēkiem, kā arī Irānas atbalstītā Libānas grupējuma "Hezbollah" kaujiniekiem. Irānu Izraēla uzskata par savu sīvāko ienaidnieku un jau vairākkārt uzbrukusi irāņu, kā arī tiem netieši pakļauto "Hezbollah" bāzēm Sīrijā.

Tomēr īpašas bažas Izraēlas pārstāvji pauduši par irāņu un ar tiem saistītu spēku izvietošanos tuvu Izraēlas robežai. Vēl nesen Sīrijas kontrolētajā Golānas augstieņu daļā Izraēla uzlidojumā nogalināja septiņus kaujiniekus, atzīmē medijs. Irāna arī atvilkusi smagos ieročus 85 kilometru attālumā no Izraēlas robežas, tomēr izraēļi to nodēvējuši par nepietiekamu.

Lai mazinātu spriedzi, Krievijas militārā policija jau pagājušajā ceturtdienā uzsākusi patruļas Golānas augstienēs un Sīrijas kontrolētajā augstieņu daļā izveidot astoņus novērošanas punktus, atklājis Aizsardzības ministrijas pārstāvis Sergejs Rudskojs. Krievijas amatpersona arī teikusi, ka krievu misija ir tikai pagaidu risinājums un pēc laika novērošanas posteņi tiks nodoti Sīrijas valdības kontrolē.

Viņš skaidrojis, ka krievi atbalstīs ANO miera uzturētājus, kuri apturējuši misiju jau 2012. gadā, pieņemoties spēkā Sīrijas pilsoņkaram, jo bija apdraudēta viņu drošība. Rudskojs apliecinājis, ka ANO miera uzturētāji atgriezušies un pirmo patruļu īstenojuši kopā ar Krievijas militāro policiju.

Medijs norāda, ka šis ir kārtējais apliecinājums Krievijas centieniem kļūt par ietekmīgu vidutāju Tuvajos Austrumos. Tieši Krievijas gaisa spēku iesaiste palīdzēja Sīrijas valdības spēkiem nodrošināt pārākumu pār dažādajiem opozīcijas grupējumiem kaujas laukā. Savukārt Izraēla jau ilgstoši centusies lobēt Krieviju strādāt pie Irānas militārās klātbūtnes mazināšanas reģionā. Šādu lūgumu Benjamins Netanjahu pēdējoreiz Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam nodevi vēl septembrī, viesojoties pie viņa Kremlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!