Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija Barenca jūras krastā uz Sredņijas pussalas novietojusi raķešsistēmu "Bal", atsaucoties uz Krievijas Ziemeļu flotes paziņojumu, raksta "The Moscow Times".

Medijs raksta, ka skaidrā laikā no Sredņijas pussalas skaidri saskatāma Norvēģijas piekraste, kur Vardo pilsētā patlaban pēc norvēģu drošības dienestu pasūtījuma tiek būvēta moderna radaru sistēma "Globus".

Radaru izvietošana Norvēģijas ziemeļos jau izsenis radījusi domstarpības ar kaimiņvalsti, kura brīdinājusi, ka atbildēs šādam solim, lai nodrošinātu savu drošību. Krievija gan nav skaidrojusi, kā to apdraud radari –novērošanai, ne uzbrukumam radītas sistēmas.

Sredņijas pussalā, kas ir vien nepilnus 35 kilometrus no Norvēģijas robežas un nepilnu 70 kilometru attālumā no Barenca jūras otrā krastā esošajiem Norvēģijas ciemiem, izvietotā mobilā "Bal" pirmoreiz tika demonstrēta 2004. gadā. Tā aprīkota ar aptuveni 145 kilogramus smagus lādiņus nestspējīgajām virsskaņas vadāmajām pretkuģu raķetēm "Kh-35". Sistēmā vienlaikus var ielādēt astoņas šādas raķetes, bet kompleksā kopumā ierasti ir vēl 24 tādas. Lai gan tās izstrādātas uzbrukumam kuģiem, raķetes izmantojamas arī pret sauszemes mērķiem.

Līdz ar pašām sistēmām, pussalā dislocēti apmēram 60 Krievijas karavīri ar kopumā vairāk nekā 15 bruņutehnikas vienībām. Ziemeļu flotes pārstāvji jau pauduši, ka šoruden gaidāmo flotes mācību laikā izmēģinās arī raķešsistēmu "pret sauszemes mērķiem un pretinieku kuģu grupas imitāciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!