Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievija pie Ukrainas robežas pašlaik ir sapulcinājusi aptuveni 70% militāro spēju, kas būtu nepieciešamas pilna mēroga iebrukumam Ukrainā, atsaucoties uz vārdā neminētu ASV amatpersonu pausto, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šādu ainu atklājot izlūkošanas dati, taču detalizētāku informāciju par pie robežas esošajām militārajām spējām amatpersonas nesniedza, atsaucoties uz šī jautājuma jutīgumu. Amerikāņiem neesot zināms, vai Kremļa saimnieks Vladimirs Putins ir pieņēmis galīgo lēmumu uzbrukt. Diplomātisks krīzes risinājums joprojām ir iespējams, uzskata avoti.

Laika apstākļu ziņā izdevīgākai brīdis uzbrukumam būtu no februāra vidus, kad sagaidāma zemes sasalšana, līdz marta beigām, kad smagā tehnika varētu pārvietoties ārpus ceļiem, atsaucoties uz divām anonīmām amatpersonām, ziņo "Reuters".

Krievijas iebrukums Ukrainā varētu prasīt ap 50 000 civiliedzīvotāju dzīvību un izraisīt miljoniem cilvēku bēgšanu uz Eiropu, radot migrācijas krīzi, domā amatpersonas.

Vēstīts, ka kopš novembra pastāv bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā. Krievijā pie Ukrainas robežas tiek novērota karaspēka un tehnikas pulcināšana, savesto karavīru skaits tiek lēsts uz 127 tūkstošiem. Savukārt Maskava no ASV un NATO pieprasa īpašas "drošības garantijas", kas ietver NATO nepaplašināšanos uz austrumiem un spēku atvilkšanu no alianses jaunākajām dalībvalstīm, pretējā gadījumā solot īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau septiņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!