Krievijas tiesas pavēlējušas deportēt 682 gruzīnus laikā, kad starp abām valstīm nenorimst diplomātiskais konflikts.
6.oktobrī neilgi pēc četru Krievijas izlūkdienestu virsnieku īslaicīgas aizturēšanas un Krievijas armijas štāba Tbilisi ielenkšanas Krievija ar lidmašīnu jau veica vienu Gruzijas pilsoņu deportēšanas akciju.

"Laikā no 5. līdz 13.oktobrim Maskavas tiesas izdevušas 682 deportāciju pavēles, kas balstītas uz tiesībsargājošo struktūru sniegto informāciju," pavēstīja Maskavas pilsētas tiesas pārstāve Anna Usačjova.

Krievijas virsnieku aresti Tbilisi saniknoja Kremli, un Krievijas līderis Vladimirs Putins pavēlēja savas valsts valdībai aizsargāt "Krievijas iedzīvotājus", stingri vēršoties pret nelegālo imigrāciju un tirgiem, kur liela daļa tirgotāju nav krievi.

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili paziņoja, ka Krievija veicina ksenofobiju, savukārt kravas lidmašīnās uz Tbilisi deportētie gruzīni aģentūrai "Reuters" pavēstīja, ka viņu dokumenti ir kārtībā.

"99% gadījumos tika lemts par tādu pilsoņu deportāciju, kuri pārkāpuši migrācijas likumus," sacīja Maskavas pilsētas tiesas pārstāve.

Kopumā oktobrī deportēti 1245 cilvēki, pirmdien pavēstīja Krievijas iekšlietu ministrs Rašids Nurgalijevs.

Saakašvili paziņoja, ka apsver iespēju iesniegt Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) prasību pret Krieviju par Krievijā dzīvojošo gruzīnu tiesību pārkāpšanu.

Pagājušajā nedēļā Gruzija neļāva nosēsties divām Krievijas kravas lidmašīnām, ko Saakašvili nodēvēja par lopu transportu.

Eiropas Savienības (ES) valstu diplomāti aģentūrai "Reuters" pagājušajā nedēļā pavēstīja, ka ES gatavojas izteikt stingru nosodījumu Krievijas rīcībai pret Gruziju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!