Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija izvedīs visus savus karavīrus no Kalnu Karabahas apgabala, raksta portāls "Politico".

Maskava par nepilnu 2000 karavīru izvešanu paziņoja sešus mēnešus pēc tam, kad no reģiona aizgāja faktiski visa tur dzīvojošo armēņu kopiena. Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs trešdien apstiprināja par šo Krievijas lēmumu.

Saskaņā ar 2020. gadā noslēgtā pamiera starp Azerbaidžānu un Armēniju noteikumiem reģionā tika izvietoti 1960 Krievijas karavīri, kā arī simtiem bruņutransportieru un citas militārās tehnikas vienību. Viņiem bija miera uzturēšanas mandāts vismaz līdz 2025. gada beigām, taču Maskava visus pieejamos resursus tagad novirza karā pret Ukrainu.

Kalnu apvidu, kas atrodas Azerbaidžānas starptautiskajās robežās, kopš kara, kas sekoja Padomju Savienības sabrukumam, pārvaldīja tās etniskie armēņu iedzīvotāji.

Tomēr Krievijas militārais kontingents neiejaucās, kad Azerbaidžāna no 2022. gada decembra sāka ilgstošu reģiona apgādes līniju blokādi, izraisot humāno krīzi. Maskavas spēki arī atkāpās no savām pozīcijām starp abām pusēm pagājušā gada septembrī, brīdi pirms Azerbaidžāna sāka negaidītu ofensīvu, lai pilnībā pārņemtu separātisko reģionu. Praktiski visi 100 000 armēņu, kas dzīvoja Kalnu Karabahā, pēc tam pameta savas mājas.

Ziņas par Krievijas spēku aiziešanu no reģiona izskan laikā, kad starp Armēniju un tās vēsturisko sabiedroto Krieviju arvien vairāk palielinās spriedze. Armēnija nesen iesaldēja dalību Krievijas vadītajā KDLO militārajā blokā, un sāka organizēt kopīgas bruņoto spēku mācības ar ASV. Erevāna arī cenšas panākt ciešāku integrāciju Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!