Krievija joprojām varētu aizdot Baltkrievijai pusmiljardu dolāru, pirmdien paziņoja Krievijas finanšu ministrs Aleksejs Kudrins.

Viņa teikto citē aģentūras "Interfax" un "RIA Novosti", ka pastāv iespēja piešķirt 500 miljonus dolāru lielu kredītlīniju, ja Baltkrievija uzlabos savu ekonomiku.

Kā ziņots, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pagājušajā nedēļā pēc neveiksmīgajām Krievijas un Baltkrievijas sarunām paziņoja, ka Baltkrievija vairs neklanīsies Krievijai un tās nākotne tagad ir atkarīga no citas vietas uz planētas.

"Ar Krieviju nekas nesanāk. Mums nav vajadzīgs klanīties. Mums nevajag činkstēšanu un raudas," valdībai paziņoja Lukašenko. "Mums laime ir jāmeklē citā planētas daļā. Es apzināti to saku publiski. No šodienas šis laiks [tuvo attiecību ar Krieviju] ir beidzies un sācies cits laiks."

Lukašenko, kura režīmu ASV savulaik nodēvēja par Eiropas pēdējo diktatūru, pagājušajā nedēļā apsūdzēja Krieviju noslēgto līgumu nepildīšanā un teica, ka Baltkrievijai nav citas izvēles, kā vien veidot ciešākas saites ar Eiropas Savienību.

Ceturtdien notikušo Krievijas premjerministra Vladimira Putina vizīti Baltkrievijā aizēnoja niknas nesaskaņas par Krievijas aizdevumiem Baltkrievijai un Minskas tuvināšanos Eiropas Savienībai (ES).

Maskava jau iepriekš pauda neapmierinātību par Baltkrievijas pievienošanos Eiropas Savienības šomēnes atklātajai Austrumu partnerībai.

Taču ceturtdienas sarunas nesušas jaunu šķelšanos Minskas un Maskavas starpā, ko izraisīja Krievijas finanšu ministra Alekseja Kudrina paziņojums, ka Baltkrievijas finanses ir tik sliktā stāvoklī, ka līdz gada beigām valstij draud maksātnespēja.

Kudrins arī kritizēja Baltkrieviju par to, ka tā atteikusies pieņemt Krievijas solītā aizdevuma nākamo maksājumu 500 miljonu ASV dolāru (254 miljonu latu) vērtībā, jo Minska nevēlas saņemt naudu Krievijas rubļos.

Lukašenko pauda sašutumu, ka laikā, kamēr viņam bija "normāla diskusija" ar Putinu, Kudrins preses konferencē uzstājās ar paziņojumiem, kuru mērķis ir sēt paniku Baltkrievijā.

Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka Kudrina izteikumi iepriekš saskaņoti ar Putinu, kurš gan ceturtdienas vakarā apgalvoja, ka kritizējis Kudrinu par viņa "ekstrēmajiem novērtējumiem".

Baltkrievijas prezidents arī publiski norāja premjerministru Sergeju Sidorski par attiecību tuvināšanu ar Krieviju.

"Sergej Sergejevič, beidziet vest savus ministrus pa šo iestaigāto taku. Kāpēc jūs pieslejaties Krievijai, kur mēs tiekam spārdīti? Jūs nesaprotat, ka tā nav pirmā reize, kad viņi vēlas mūs sagrābt ar kailām rokām?" paziņoja Lukašenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!