Krievija otrdien pauda neapmierinātību par Rietumvalstu novērotāju slēdzieniem par Baltkrievijas vēlēšanām.
Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju misija pirmdien paziņoja, ka svētdien notikušās Baltkrievijas parlamenta vēlēšanas, kurās neviens opozīcijas kandidāts neieguva mandātu, nav atbildušas Rietumu standartiem.

Krievijas Ārlietu ministrija pauda vilšanos par novērotāju slēdzieniem.

"EDSO slēdziens var izraisīt tikai vilšanos. Mēs Maskavā uzskatām, ka vēlēšanas bija pilsoniskas atbildības izpausmes un parādīja baltkrievu tautas interesi par stabilitātes turpināšanos," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

EDSO, kas uz vēlēšanām bija nosūtījusi 450 novērotāju, pavēstīja, ka tai nodoto balsu skaitīšanas posmā bija liegta pieeja vairāk nekā trešdaļā balsošanas iecirkņu un tā citviet novērojusi "vairākus apzinātus rezultātu viltošanas gadījumus".

"Tas kompromitē šī vēlēšanu procesa fundamentālā elementa caurredzamību," teikts EDSO paziņojumā.

"Neskatoties uz nelieliem uzlabojumiem, parlamentārās vēlēšanas Baltkrievijā nav atbildušas EDSO prasībām," teikts organizācijas izplatītajā paziņojumā. "Balsošana kopumā notika labi, taču balsu skaitīšanas laikā process ievērojami pasliktinājās."

Baltkrievijas Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja Lidija Jermošina iepriekš pavēstīja, ka vēlēšanas notikušas "atbilstoši likumam", savukārt opozīcijas līderis Anatolijs Ļebedko norādīja, ka rezultāti ir "negodīgi un nelikumīgi".

EDSO izteica nožēlu, ka Baltkrievija nav spējusi uzlabot savus demokrātijas rādītājus.

"Diemžēl atkārtotie signāli par labo gribu nebija patiesi," paziņoja EDSO Baltkrievijas misijas īpašā koordinatore Anna-Marija Lizina. "Sekojoši - Baltkrievijā nav materializējies mūsu cerētais demokrātiskās attīstības progress."

Kā ziņots, vēlēšanās neviens no 78 opozīcijas kandidātiem nav spējis iekļūt Baltkrievijas parlamentā.

Jau iepriekš opozīcija pauda pārliecību, ka vēlēšanu rezultāti būs viltoti par labu autoritārajam prezidentam Aleksandram Lukašenko.

Kā ziņo Krievijas aģentūra ITAR-TASS, vēlēšanās piedalījušies 75,3% balsstiesīgo vēlētāju. Vienlaikus tiek ziņots, ka vairāk nekā ceturtā daļa vēlētāju balsojuši iepriekšējā balsošanā, kas tika organizēta no otrdienas līdz sestdienai.

Balsu skaitīšanas rezultāti liecina, ka visas 110 deputātu vietas ieguvuši kandidāti, kuri atbalsta valdību.

Tikmēr vairāki simti opozīcijas atbalstītāju jau svētdienas vakarā izgāja Minskas ielās, protestējot pret vēlēšanu rezultātiem un aicinot Rietumus tos neatzīt. Demonstranti nesa plakātus ar tādiem uzrakstiem kā: "Nē farsam", "Diktatūrai jānonāk vēstures atkritumos" un "Nē Krievijas militārajām bāzēm".

Līdz šim - kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidus - nevienas no Baltkrievijā notikušajām vēlēšanām Rietumvalstis nav atzinušas par brīvām un godīgām.

Taču pirms šī gada vēlēšanām Lukašenko, kurš atrodas pie varas jau 14 gadus un izpelnījies diktatora slavu, atbrīvoja vairākus politieslodzītos un mazināja pret opozīciju vērsto spiedienu.

"Ja vēlēšanas noritēs gludi, Rietumi atzīs Baltkrieviju," svētdien uzrunājot vēlētājus, paziņoja Lukašenko.

Tajā pašā laikā viņš uzbruka opozīcijai, apgalvojot, ka tā ir ārvalstu finansēta.

"Patiesa, konstruktīva opozīcija ir nepieciešama, (..) taču ne opozīcija, kas simtprocentīgi barojas no ārzemēm," runājot ar žurnālistiem, sacīja Baltkrievijas prezidents.

Tajā pašā laikā pirms vēlēšanām Rietumi, kuru attiecības ar Krieviju Gruzijas kara dēļ vēl vairāk atsalušas, ļāvuši Lukašenko noprast, ka būtu gatavi mainīt līdzšinējo attieksmi pret Minsku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!