Foto: Reuters/Scanpix
Krievija trešdien veiksmīgi palaida kosmosa kuģi "Sojuz TMA-03M" ar trim kosmonautiem uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), vēstīja ziņu aģentūru reportieri no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā.

Nesējraķete "Sojuz FG" startēja no Baikonuras kosmodroma. Kosmosa kuģis veiksmīgi atdalījās no nesējraķetes trešās pakāpes un iegāja orbītā ap Zemi.

Ar "Sojuz TMA-03M" uz SKS devās 30./31.ekspedīcijas apkalpe, kuras sastāvā ir Krievijas kosmonauts Oļegs Konoņenko, ASV astronauts Donalds Petita, kā arī Amdrē Keiperss no Nīderlandes.


SKS kuģis ieradīsies pēc divām dienām.

Pēc jaunās apkalpes ierašanās stacijas darbība tiks pilnībā atjaunota pēc tam, kad augustā neilgi pēc starta nogāzās Krievijas bezpilota kravas kosmosa kuģis "Progress", kurš bija palaists no Baikonuras uz SKS. Avārijas dēļ SKS apkalpe tika samazināta līdz trim cilvēkiem un tika samazināts ekipāžām izpildāmo uzdevumu saraksts.

26.janvārī uz SKS tiks palaists Krievijas kravas kosmosa kuģis "Progress M-14M", kas papildinās stacijas krājumus un atjaunos aprīkojumu. Savukārt februārī ekipāžai būs jāuzņem pirmais privātais kravas kosmosa kuģis "Dragon", kuras operators ir ASV kompānija "SpaceX".

Turklāt februāra vidū atklātā kosmosā izies Konoņenko un Antons Škapļerovs, kas kopā ar vēl diviem kolēģiem uz SKS devās 16.novembrī.

Plānots, ka kosmonauti uz Zemes atgriezīsies pēc 149 dienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!