Foto: AFP/Scanpix
Par diviem helikopteru bāzes kuģiem "Mistral" Krievija Francijai samaksās kopumā 1,37 miljardus eiro (960 miljonus latu), ceturtdien vēsta "RIA Novosti".

Kā pastāstīja abu valstu sarunu procesam tuvu stāvošais avots, pirmā kuģa vērtība ir 720 miljoni eiro (506 miljoni latu), bet otrā - 650 miljoni eiro (457 miljoni latu).

Pēc avota vārdiem, otrā kuģa izmaksas būs zemākas, jo palielināsies Krievijas daļa tā būvniecībā. "Ja pirmā kuģa būvniecībā Krievijas daļa noteikta 20% apmērā, tad otrā kuģa būvniecībā tā var sasniegt jau 40%," viņš teica.

24. decembrī Krievija un Francija paziņoja, ka ir noslēgta vienošanās par divu "Mistral" tipa kuģu būvniecību Francijas kuģu būvētavā. Vēl divi šādi kuģi pēc licences tiks būvēti Krievijā.

Oficiāli kuģu būvniecības izmaksas pagaidām nav nosauktas. Franču mediji iepriekš vēstīja, ka viena helikopteru bāzes kuģa vērtība ir 400 līdz 500 miljoni eiro (281 līdz 351 miljons latu).

Jau vēstīts, ka vairākas Krievijas kaimiņvalstis, tostarp arī Latvija, iepriekš paudušas bažas un nosodījušas Francijas lēmumu pārdot "Mistral" kuģi Krievijai.

Uz 199 metrus garā "Mistral" iespējams izvietot jūras kājnieku bataljonu, 16 helikopteru un 40 "Leclerc" tipa tanku, divus vai trīs nelielus desanta kuģus un līdz pat 70 transportlīdzekļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!