Krievija ir sākusi samazināt gāzes piegādi Ukrainai, jo pēdējā mirkļa sarunās valstu pārstāvji nespēja vienoties par cenām, informē ārvalstu prese.
Nesaskaņas valstu starpā sākās tad, kad Krievija paziņoja par gāzes cenu kāpumu 460% apmērā, raksta BBC.

Krievijas prezidents sestdien nāca klajā ar pēdējā brīža piedāvājumu. Viņš bija lūdzis kompānijai „Gazprom” piekrist piegādāt gāzi Ukrainai par iepriekšējām cenām jaunā gada pirmajā ceturksnī, bet tas būtu iespējams tikai tad, ja Ukraina parakstītu līgumu par tirgus cenām gāzes piegādei sākot no aprīļa.

Kijeva noraidīja šo priekšlikumu, tāpēc svētdien no rīta Krievijas valsts kompānija „Gazprom” sāka slēgt gāzes vadu, pa kuru gāze tika piegādāta Ukrainai.

Krīze ir radījusi bažas arī par to, ka tā varētu ietekmēt gāzes piegādi arī citām valstīm, jo lielākoties tā tiek transportēta caur Ukrainu, taču Maskava apgalvo, ka piegādi citām valstīm šīs nesaskaņas neiespaidos.

ES dalībvalstu pārstāvji tiksies 4.janvārī, lai pārspriestu radušos situāciju.

Juščenko ir paziņojis, ka Ukraina ir gatava maksāt ne vairāk kā 80 ASV dolārus par 1 000 kubikmetriem gāzes iepriekšējo 50 vietā, savukārt „Gazprom” apgalvo, ka tirgus cena ir 230 dolāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!