Ja Krievija turpinās Sīrijā veikt militāras darbības, kas kaitē Vašingtonas interesēm, tam vajadzētu izraisīt ASV pretreakciju, laikraksta "Financial Times" viedokļu sadaļā raksta ASV ārpolitikas eksperts Zbigņevs Bžežinskis.

Krievija, kura kopā ar ASV un citām lielvalstīm spēja pārvarēt šķēršļus, lai panāktu risinājumu sarežģītajās kodolsarunās ar Irānu, Sīrijā tomēr ir izvēlējusies militārās iejaukšanās ceļu bez politiskas un taktiskas sadarbības ar ASV, norāda kādreizējā ASV prezidenta Džimija Kārtera padomnieks nacionālās drošības jautājumos.

Krievija tiek turēta aizdomās ASV sponsorētu, apmācītu un ekipētu Sīrijas nemiernieku grupu bombardēšanā, izceļ Bžežinskis.

"Labākajā gadījumā tas demonstrē Krievijas militāro nekompetenci; sliktākajā – liecina par bīstamu vēlmi izcelt ASV politisko impotenci," raksta analītiķis.

Krievijas rīcība apdraud gan Tuvo Austrumu nākotni, gan reģiona valstu uzticamību ASV, uzskata speciālists. ASV šajā gadījumā ir tikai viena īsta iespēja aizstāvēt savas intereses reģionā – pieprasīt Maskavai "pārtraukt un atturēties no militārām darbībām, kas tieši skar amerikāņu aktīvus", turpina eksperts.

"Krievijai ir visas tiesības atbalstīt Asada kungu, ja viņa to vēlas, bet jebkuru nupat atklāto darbību atkārtošanai būtu jāizraisa ASV atriebība," akcentē Bžežinskis.

Speciālists skaidro, ka Krievijas flotes un gaisa spēku klātbūtne Sīrijā ir neaizsargāta un ģeogrāfiski izolēta no dzimtenes.

"Viņus varētu "atbruņot", ja tie turpinās provocēt ASV," teic eksperts, turpinot, ka labāk gan būtu pārliecināt Maskavu sadarboties ar ASV, meklējot plašāku risinājumu reģiona problēmām.

Vēstīts, ka Krievija 30. septembrī sāka gaisa uzlidojumus Sīrijā, apgalvojot, ka palīdz prezidenta Bašara al Asada spēkiem cīnīties pret radikālo islāmistu grupējumu "Islāma valsts" (IS).

Tomēr ASV un Sīrijas opozīcijas avoti ziņo, ka vairums Krievijas uzlidojumu bijuši vērsti pret citiem opozīcijas grupējumiem, kas cīnās gan pret Asada armiju, gan IS. Tāpat izskanējis, ka Krievijas, triecieni bijuši vērsti pret ASV apmācītiem opozīcijas kaujiniekiem.

Pastāv bažas, ka starptautiskajā koalīcijā pret IS neiesaistītās Maskavas patiesais mērķis ir nosargāt Asada režīmu, saglabājot savas intereses valstī, kurā atrodas Krievijas vienīgā militārā bāze ārpus bijušās PSRS, kas turklāt nodrošina Maskavas klātbūtni Vidusjūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!