Barenca jūrā nogrimušās atomzemūdenes "Kursk" izcelšanas organizētāji paredzējuši plašas iespējas Krievijas un rietumvalstu masu informācijas līdzekļiem atspoguļot šīs operācijas norisi.
"Mēs pieprasīsim maksimāli iespējamu un plašu pieeju Krievijas un ārvalstu žurnālistiem," piektdien preses konferencē Maskavā teica Krievijas prezidenta palīgs Sergejs Jastržembskis.

Viņš norādīja, ka ir paredzēts noīrēt pasažieru kuģi "Elanskoje", ar kuru žurnālisti varēs doties jūrā, kur notiks izcelšanas darbi. Pēc prezidenta palīga teiktā, "kuģis var uzņemt līdz pat 300 cilvēkiem un iziet jūrā noteiktās dienās".

Turklāt par maksu žurnālisti operācijas vietu varēs vērot arī no helikopteriem "Ka-27" un "Mi-8", norādīja Jastržembskis.

Krievijas kara flotes virspavēlnieks Vladimirs Kurojedovs, kurš piedalījās preses konferencē, apliecināja, ka "flote centīsies ņemt vērā" visus žurnālistu lūgumus, "ja tas neradīs šķēršļus drošības normām vai režīma ierobežojumiem".

Jastržembskis piebilda, ka sagatavošanās darbu gaita un zemūdenes "Kursk" izcelšana tiks plaši atspoguļota jau izveidotajā oficiālajā Interneta mājas lapā www.kursk.ru.

Krievjas prezidenta palīgs solīja, ka "tiks ņemtas vērā visas žurnālistu vēlmes", un aicināja Krievijas un ārzemju žurnālistus sūtīt akreditācijas pieteikumus prezidenta informācijas pārvaldei.

Krievijas vicepremjers Iļja Kļebanovs preses konferencē prognozēja, ka "Kursk" izcelšana notiks 15.septembrī un ilgs astoņas līdz desmit stundas.

Krievijas amatpersonas un Nīderlandes firma "Mammoet" pirms nedēļas Maskavā parakstīja līgumu par "Kursk" izcelšanu.

"Kursk" nogrima Barenca jūrā pagājušā gada augustā, un šajā avārijā gāja bojā visa 118 cilvēku lielā zemūdenes apkalpe. Lai gan katastrofas iemesli oficiāli nav noskaidroti, tiek uzskatīts, ka to izraisījis zemūdenē esošas torpēdas sprādziens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!