Svētdien Krievijā stājās spēkā aizliegums ārzemniekiem strādāt tirgos un ielu kioskos, tādējādi aktualizējot jautājumu par vairāku tirgu spēju vispār pastāvēt.
Kritiķi brīdināja, ka valdības rīkojuma rezultātā varētu celties preču cenas, tādējādi nelabvēlīgi ietekmējot valsts nabadzīgāko iedzīvotāju daļu.

Usūrijas tirgū netālu no Ķīnas robežas gandrīz visas tirdzniecības vietas bija tukšas, jo strādnieki, lielākoties ķīnieši, bija devušies prom jau pirms jaunās kārtības spēkā stāšanās.

"Mēs cerējām, ka veselais saprāts gūs virsroku (...). Šāda situācija var sagraut ekonomiku un radīt virkni problēmu," sacīja Usūrijas pašvaldības deputāts Sergejs Simakovs.

Dorogomilovskas tirgū Maskavā vairākas tirdzniecības vietas slēgtas, un pie tām piekārti sludinājumi: "Vajadzīgi pārdevēji, Krievijas iedzīvotāji".

Daudzos gadījumos ārzemnieki saglabājuši vietas Krievijas tirgos, taču pārdevēju darbam nolīguši vietējos iedzīvotājus.

Pagājušā gada novembrī Krievijas valdība paziņoja, ka ar šī gada 1.aprīli ārzemniekiem būs aizliegts pārdot preces visas valsts tirgos, taču viņi joprojām drīkstēs būt tirdzniecības vietu īpašnieki.

"Šim darbam ir grūti atrast Krievijas iedzīvotājus, jo darba diena ilgst no sešiem rītā līdz sešiem vakarā. Biju spiests noalgot kādu krievu sievieti par 1000 rubļiem (20 latiem) dienā, bet viņa piekrita tikai uz šodienu," pavēstīja kāds tirgotājs, kurš nevēlējās nosaukt savu vārdu.

Jauno kārtību ierosināja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, tādējādi cenšoties uzlabot Krievijas pilsoņu darba iespējas.

Tomēr kritiķi uzskata, ka jaunās kārtības mērķis ir nomierināt nacionālistisko sentimentu pirms decembrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām un nākamā gada martā paredzētajām valsts prezidenta vēlēšanām.

Tiek uzskatīts, ka Krievijā nelegāli strādā aptuveni 12 miljoni ārzemnieku.

Daudzi no viņiem importē kādreizējās Padomju Savienības republikās audzēto produkciju, un vairākām no šīm republikām ir nodibināts bezvīzu režīms ar Krieviju.

Šajā valstī pēdējo gadu laikā ievērojami pieaudzis nacionālistiskais sentiments.

Pagājušajā gadā rasistiskos uzbrukumos cietuši 539 cilvēki, un šajos uzbrukumos dzīvības zaudējuši 54 cilvēki, liecina novērošanas organizācijas "Sova" dati.

Pagājušā gada augustā rasistu sarīkotā sprādzienā Maskavas tirgū tika nogalināti 11 cilvēki.

Federālā Migrācijas dienesta pārstāvis Konstantīns Poltoraņins gan solīja, ka jaunā kārtība tiks ieviesta saprātīgā manierē un nav gaidāmi nekādi plaša mēroga reidi un īpašas operācijas.

Savukārt Primorskas apgabala gubernators Sergejs Darkins pauda bažas par iespējamu preču cenu celšanos.

"Mums jādara viss iespējamais, lai nodrošinātu saprātīgas cenas importētajām precēm, ko pieprasa mūsu apgabala iedzīvotāji. Šo pieprasījumu nevar apmierināt tikai ar vietējo ražotāju produkciju," uzsvēra Darkins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!