Krievijas vicepremjers Iļja Kļebanovs un Ziemeļkorejas bruņoto spēku ministrs Kims Ilčols piektdien Maskavā parakstīja līgumu par abu valstu militāro sadarbību, ziņoja aģentūra "RIA Novosti".
Kļebanovs sacīja, ka līgumā pieminēts lēmums modernizēt Ziemeļkorejas novecojušo padomju laiku bruņojumu, taču sīkāku informāciju nesniedza.

Paredzēts, ka Kims parakstīs plašāku sadarbības līgumu ar Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Ivanovu.

Aģentūra AVN, atsaucoties uz ziņu avotiem Maskavā, vēstīja, ka Kimam gaidāma tikšanās arī ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš pērnā gada jūlijā apmeklēja Phenjanu.

Šonedēļ kļuva zināms, ka ar palīdzības lūgumiem saistītu domstarpību dēļ ir atlikta šomēnes plānotā Ziemeļkorejas līdera Kima Džongila vizīte Maskavā.

Ziemeļkorejas vadītājs ir lūdzis Krievijai jaunus tankus, iznīcinātājlidmašīnas un citu modernu militāro aprīkojumu, kā arī garantijas par Krievijas naftas piegādēm, taču Maskava uzskata, ka šis lūgums ir pārmērīgs.

Aģentūra AVN ziņoja, ka šobrīd Ziemeļkorejas bruņojumā ir 160 lidmašīnas "MiG-21", 60 "MiG-30" un 30 "MiG-29", kā arī 22 bumbvedēji "SU-25".

PSRS un Krievija ir piegādājušas Ziemeļkorejai visas pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Maskavas un Phenjanas attiecības kļuva vēsākas pēc tam, kad toreizējais Padomju Savienības prezidents Mihails Gorbačovs 1990.gada septembrī atjaunoja diplomātiskās attiecības ar Dienvidkoreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!