Foto: AP/Scanpix/LETA

Dienu pēc tam, kad Krievijas karaspēks sāka sauszemes ofensīvu Ukrainas Harkivas apgabalā, simtiem cilvēku evakuēti no Krievijas pierobežas, sestdien paziņoja apgabala administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs.

"Kopumā evakuētu 1775 cilvēki," Sinehubovs rakstīja sociālās saziņas vietnēs, piebilstot, ka pēdējās diennakts laikā Krievijas artilērijas un mīnmetēju uzbrukumi notikuši 30 apdzīvotās vietās reģionā.

Krievijas karaspēks ir nedaudz pavirzījies uz priekšu pierobežā, no kuras tika atspiests pirms nepilniem diviem gadiem.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien teica, ka Harkivas apgabalā notiek sīvas kaujas.

Lielu daļu Harkivas apgabala Ukraina kontrolē kopš 2022. gada septembra.

Avots Ukrainas armijā sacīja, ka Krievijas spēki ir pavirzījušies apmēram vienu kilometru Ukrainas teritorijā un mēģina izveidot buferzonu Harkivas un tam blakus esošajā Sumu apgabalā, lai novērstu ukraiņu uzbrukumus Krievijas teritorijai.

Amatpersonas Kijivā jau vairākas nedēļas brīdināja, ka Maskava varētu mēģināt uzbrukt pierobežas reģioniem Ukrainas ziemeļaustrumos, izmantojot Ukrainas grūtības, ko rada Rietumvalstu militārās palīdzības kavēšanās un cilvēkresursu trūkums.

Ukrainas armija ir paziņojusi, ka reģionā ir palielināts karavīru skaits, un Zelenskis teica, ka ar artilēriju un bezpilota lidaparātiem Ukraina mēģina atvairīt Krievijas virzību.

ASV bāzētais Kara studiju institūts (ISW) piektdien secināja, ka Krievija ir guvusi "taktiski nozīmīgus panākumus".

Taču operācijas galvenais mērķis bija "piesaistīt Ukrainas dzīvo spēku un materiālus no citiem kritiskiem frontes sektoriem Ukrainas austrumos", pauda ISW.

ISW paziņoja, ka tā nav "plaša mēroga ofensīvas operācija, lai ierobežotu, ielenktu un sagrābtu Harkivu", kas ir otra lielākā pilsēta Ukrainā.

Ukrainas varasiestādes ziņo par trim nogalinātiem civiliedzīvotājiem Krievijas uzbrukumos Harkivas apgabalam.

Ukraina: Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 481 030

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 481 030 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1320 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022. gada 24. februārī krievi zaudējuši 7449 tankus, 14 353 bruņutransportierus, 12 442 lielgabalus un mīnmetējus, 1064 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 796 zenītartilērijas iekārtas, 349 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9868 bezpilota lidaparātus, 2193 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 755 automobiļus un autocisternas, kā arī 2040 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!