Foto: AFP/Scanpix/LETA
Krievijas armijas Kantemirovskas divīzijā izveidots tanku bataljons no Otrā pasaules kara modeļa tankiem T-34, vēsta ziņu aģentūra "RIA Novosti".

"Pamatojoties uz aizsardzības ministra, Ģenerālštāba priekšnieka rīkojumu, pieņemts lēmums izvedot T-34 bataljonu. Apvienotais bataljons tiks dislocēts Narofaminskā," aģentūra citē divīzijas komandieri Vladimiru Zavadski.

Bataljonā ietilps 30 vecie T-34, kurus Krievija saņēmusi no Laosas. Tanki tiks izmantoti parādēs un vēsturisku filmu uzņemšanās, skaidro aģentūra TASS.

Līdz nodošanai Krievijai šie tanki skaitījās Laosas armijas bruņojumā. Militāro tehnoloģiju emuāros norāda, ka Laosas rīcībā esoši T34-85 tanki ražoti piecdesmito gadu vidū Čehoslovākijā.

Decembrī Laosa no Krievijas saņēma pirmo partiju daudz modernāku T-72B1 tanku.

Otrā pasaules kara laikā T-34 bija visvairāk saražotais tanks, ko uzskata arī par vienu no veiksmīgākajiem tā laika tankiem. T-34 tēls Krievijā tiek cieši saistīts tieši ar PSRS panākumiem Otrā pasaules kara laikā.

Kopš prezidenta Vladimira Putina nākšanas pie varas Krievijā vērojama padomju vēsturisko notikumu glorificēšana un spēcīga to identificēšana ar mūsdienu Krieviju kā vēsturiskās "cīņas pret fašismu" turpinātāju. Militārais kults tiek izmantots kā tautu saliedējošs faktors un prezidenta varas stiprinātājs.

Jau ziņots, ka Piemaskavā izveidots militāri patriotiskais parks "Patriots", kurā, tostarp jauniešu militārās organizācijas, var piedalīties vēsturisku kauju izspēlē, piemēram, uzbrukt Berlīnes Reihstāgam.

Tāpat parkā top katedrāle militāro priesteru skološanai, kas ilustrē pareizticības lomu Kremļa vēsturiskās pēctecības un "garīguma" politikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!